Doorzoek volledige site
07 juni 2017

Bart Canfyn over Steen&Been

Bart Canfyn Illustratie | Arnout Fonck

Ik kan niet echt oordelen wegens veel te subjectief : Filip is mijn broer, zie hem zeer graag, ik lees hem graag, hij schrijft goed en alert, wellicht wordt hij veel gelezen maar toch weegt hij volgens mij te weinig op het belangrijke Vlaamse woon- en ruimtedebat. Wellicht wegens af en toe te cassant en polemisch.

Filip heeft graag gelijk maar hij heeft dan ook dikwijls gelijk, maar hij klopt teveel en te kritisch en soms brutaal op een nagel die de Vlaamse burger en architect liever niet zien of voelen. Maar laat het een troost zijn : ik ken het politieke en cultuurwereldje ook goed, en ook daar doet men niet graag aan gezonde zelfkritiek, veel liever aan kritiek op een ander.

Een heel mooie column van Filip vind ik zijn afscheid en hulde aan Bernardo Secchi : daar lees ik een mens die bewondert en respect en dankbaarheid voelt voor de hele grote architecten en ontwerpers, ondanks hun kleine menselijke kanten. Een andere column die ik heel consistent vind is zijn verslag van twee lezingen - Souto de Moura in Brussel en Manuel Aires Mateus in Kortrijk - en hun diverse overeenkomsten en verschilpunten : raak maar mild en betrokken, vol warme geuren en sterke kruiden.