Doorzoek volledige site
13 juni 2017 | LIESBETH VERHULST

Wie wordt het meest Beloftevol Startend Architectenbureau?

Canal Swimmer's Club Illustratie | Stef Declerk - Architectuuratelier Dertien12
Dorpshuis Kortemark Illustratie | Architectuuratelier Dertien12
Vooruit Gent Illustratie | Callebaut-architecten
Stadhuis Diksmuide Illustratie | Callebaut-architecten
De Muziekladder, Schaarbeek Illustratie | Haerynck Vanmeirhaeghe architecten
Woonfabriek Heusden Illustratie | Haerynck Vanmeirhaeghe architecten

Wie zijn de kanshebbers van de Jo Crepain Prijzen? Op 22 juni maakt NAV de winnaars bekend. Wij stellen de genomineerden alvast aan u voor. In de categorie Beloftevol Startend Architectenbureau kruisen Architectuuratelier Dertien12, Callebaut-architecten en Haerynck Vanmeirhaeghe Architecten de degens.

 

Architectuuratelier Dertien12

Bij Architectuuratelier Dertien12 staat de passie voor het bouwen centraal. Arbeidsvreugde is een belangrijke toetssteen voor alle beslissingen binnen het kantoor.

In een oude militaire kazerne in de Brugse binnenstad broeden vennoten Tom Gantois, Lennart Claeys en Peter Bernaerts samen met acht medewerkers op hun ontwerpen. Hun projecten variëren erg qua grootte: van meubilair over kleine verbouwingen naar nieuwbouwwoningen en grotere projecten in de zorg- en publieke sector.

Hiervoor gaat het atelier heel selectief en principieel te werk: “Passie, werkvreugde, plezier maken in het bouwen, dáár gaat het bij ons om. Wij houden ervan om gebouwen te ontwerpen waarbinnen onze huidige opdrachtgever zijn/haar verhaal volledig kwijt kan, maar waar iemand anders later een ander verhaal kan schrijven. Wij willen vooruit kijken. Wij hopen ook ten volle met onze architectuur mensen samen te brengen.”

Projecten van Dertien12 zijn onder meer de Canal Swimmer’s Club, een drijvend paviljoen dat ter gelegenheid van de Kunsttriënnale op de Brugse reitjes werd geplaatst in samenwerking met het Japanse Atelier Bow-Wow, en het nieuwe dorpshuis in Kortemark.


Callebaut architecten

Callebaut-architecten is een jong architectenbureau met een sterke specialisatie in renovatie en restauratie van het architecturale erfgoed. Het bureau focust zich hierbij op de essentie: het ontdoen van het overbodige en het terug brengen van de intrinsieke waarde met het oog op de nieuwe functie en toekomst.

Voor Callebaut-architecten ligt de kern in het vinden van een evenwicht tussen het conserveren van de monumentale sfeer van weleer én het sober integreren van nieuwe elementen eigen aan het hedendaags comfort en de mogelijke herbestemming. De constructieve en historische duurzaamheid verdient hierbij prioriteit. Door geen genoegen te nemen met standaard oplossingen en gerichte keuzes te maken, streeft Callebaut-architecten naar historisch verantwoorde én ambitieuze architectuur.

Callebaut-architecten neemt sinds 2010 de leiding in het masterplan voor het preventief onderhoud en waarborgen van restauratieniveau van Vooruit in Gent. Ook de restauratie van het stadhuis van Diksmuide nam het architectenbureau op zich, i.s.m. ONO architectuur.


Haerynck Vanmeirhaeghe architecten

Haerynck Vanmeirhaeghe architecten zet in op architectuur zonder krullen en kunstgrepen en heeft bijzondere voorliefde voor projecten met een hoge sociale en maatschappelijke relevantie.

De kracht van het werk van Haerynck Vanmeirhaeghe architecten steunt op een uitgesproken aandacht voor een robuuste bouwvorm gekoppeld aan een sterke theoretische onderbouw vanuit de betrokkenheid van beide vennoten in het architectuuronderwijs. De grote aandacht voor bouwbaarheid en materialiteit resulteert in schijnbaar alledaagse gebouwen die stuk voor stuk bewoond en beleefd willen worden, in ruimte die niet schreeuwt maar haar waarde haalt uit haar essentie. Er is niets teveel en niets te weinig.

Bert Haerynck verdiende zijn sporen bij Stéphane Beel architecten, José Lluis Mateo en Robbrecht en Daem architecten. Tijl Vanmeirhaeghe werkte voorheen onder meer voor Wim Cuyvers, Ssa/xx en leidde samen met Carl Bourgeois tot 2012 het architectenbureau BARAK.

Kleuter- en basisschool De Muziekladder in Schaarbeek is het eerste gezamenlijke ontwerp van Haerynck Vanmeirhaeghe architecten. In Heusden heeft Haerynck Vanmeirhaeghe architecten een kleine woonfabriek opgetrokken, letterlijk en figuurlijk.