Doorzoek volledige site
14 juni 2017 | PHILIPPE SELKE

Circulaire economie : bezoek het BAMB-project

Circulaire economie : bezoek het BAMB-project
Circulaire economie : bezoek het BAMB-project

Het Europese BAMB-project (Buildings as Material Banks) wil het gebruik van hulpbronnen en meer bepaald van materialen tijdens de hele levenscyclus van gebouwen - zowel bij nieuwbouw als bij renovatie - optimaliseren binnen een visie voor circulaire economie. Leefmilieu Brussel coördineert het project. In het kader van de EU Sustainable Energy Week 2017  organiseert Leefmilieu Brussel op dinsdag 20 juni een terreinbezoek aan 2 exemplarische gebouwen en het pilootproject BAMB: de reconversie van oude studentenverblijven van de VUB volgens het Reversible Building Design-principe.

Reversible Building Design

Een van de meeste opmerkelijke aspecten van de campus zijn de oude studentenverblijven in het midden van de groene ruimte. In 1973 werden ze ontworpen door architect Willy Van Der Meeren volgens het prefabsysteem Variel. Momenteel zijn de 352 studentenkamers nog steeds in gebruik, maar op het vlak van techniek, energie en toegankelijk voldoen ze niet langer aan de heersende normen. Het oorspronkelijke masterplan schreef sloop en vervanging voor, maar de universiteit is zich bewust van de historische en culturele waarde van het project en kiest nu voor een alternatief. ‘Reversible Building Design’ moet de studentenkamers een update geven voor de toekomst.

 

Programma

  • 13:30 vertrek aan Luxemburgplein
  • 14:00 Bezoek aan de Be.exemplary laureaat “VUB Swimming Pool”, renovatie met hoge energieperformantie van het universitaire zwembad met speciale aandacht voor duurzaamheid en circulaire economie. Gids: Valerie Hermans, Atelier T.
  • 14:50 voorstelling van het pilootproject “Circular Retrofit Lab”, de ontmanteling van geprefabriceerde studentenverblijven uit de jaren ’60.   Dit project maakt deel uit van het Europees onderzoeksprogramma BAMB – Buildings as Material Banks. Gids : Stijn Elsen, TRANSFORM research group – VUB
  • 15:45 Bezoek aan de Voorbeeldgebouwen-laureaat “Oxygen Office Building”. Nieuw passiefkantoor in de Europese wijk. Gids : Alain Thomas, Himlung.
  • 17:00 terugkeer  Luxemburgplein 

 

Deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht voor dit bezoek voor bouwprofessionals.