Doorzoek volledige site
20 juni 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Strakke hedendaagse woning vindt evenwicht tussen professioneel en privé

Een strakke hedendaagse woning, waarin een evenwicht gevonden wordt tussen de professionele ruimtes en de privé gedeeltes. Een gebouw dat zowel strak als intiem en familiaal is. Dat was de opdracht die An Van den Abbeele, oprichtster van het architectenbureau aabbeele, van de familie D’hooghe kreeg voor hun nieuwe praktijk/gezinswoning in Opwijk.

In het landelijke Opwijk vinden we de beroepspraktijk annex gezinswoning van de familie D’hooghe. De zaakvoerders, Toon en Pieter D’hooghe, combineren al jarenlang hun ervaring met een dynamische kijk op de ondernemingen van hun klanten. Hun wens was dat het nieuwe kantoorgebouw dit ook zou weerspiegelen, maar tegelijkertijd ook  een moderne en intieme thuis zou zijn voor de familie van zoon Pieter.

Het resultaat is een sober, strak gebouw, met een aangenaam werk- en privégedeelte. Aan de straatkant werd het geheel redelijk gesloten gehouden om de privacy van de bewoners te garanderen. Achteraan werd het ontwerp zo uitgetekend dat het een optimale opening naar de omgeving en de prachtige natuur rondom geeft.

 

Architectuur van binnenuit

Een mooi voorbeeld van de ingetogen en intieme architectuur waarvoor An Van den Abbeele van het architectenbureau aabbeele staat. Voor haar dient architectuur te ontstaan van binnenuit, vanuit het hart van de woning. Het moet een plek zijn waar de bewoners zich van nature thuis voelen en welke aan al hun behoeften beantwoordt. De klant centraal stellen in haar ontwerpen is al van bij het begin van haar carrière een leidmotief geweest. Deze gerichte aanpak, en het feit dat de prioriteiten bij elke klant anders liggen, geeft een heel persoonlijke architectuur.

Voor An Van den Aabbeele is het aan de buitenkant van de woning om de  binnenkant te volgen en niet omgekeerd. Maar ook met deze insteek, merk je wel dat haar ontwerpen een heel herkenbare architectuur hebben. In het portfolio van het architectenbureau vinden we zowel privéwoningen als kleine kantoren, en ook bij deze laatste slagen ze er in een huiselijke sfeer te creëren zodat er een aangename en toffe werkplek ontstaat.

 

Professioneel en privaat mooi gecombineerd

Bij de woning van de familie D’hooghe wordt de grens tussen de professionele en private ruimtes gemaakt door een polyvalent bureau dat langs beide kanten voorzien is van grote schuifdeuren. Dit concept laat toe om de ruimte – al naargelang welke schuifdeur open gezet wordt – te integreren in ofwel het professionele deel of het private deel. Een weldoordachte oplossing die zeer goed voor de bewoners werkt.

 

Met oog voor het milieu

Dat de familie D’hooghe en de architecte duidelijk mee zijn met de huidige ontwikkelingen, vertaalt zich in eerste instantie naar compactere, maar ook goed doordachte architectuur. Voor An een goede tendens omdat de mensen er zich nu veel meer bewust van zijn dan pakweg 3 à 4 jaar geleden. Een  bouwheer ziet nu het nut ervan in om een bepaald E-peil te halen en is ook veel meer bereid hierin te investeren.

Om ook inzake milieu en waterhuishouding zijn steentje bij te dragen, werd er, voor een probleemloze opvang van het regenwater, geopteerd voor een waterdichting in Derbigum Aquatop op het plat dak. De speciale coating van de dakbaan laat niet enkel het hergebruik van het regenwater toe, het geeft  ook een esthetische afwerking van het dakoppervlak. Wat in dit geval een bijkomend voordeel was voor het dakgedeelte dat zichtbaar was van op de bovenverdieping.