Doorzoek volledige site
28 juni 2017 | JEROEN SCHREURS

Energy Campus zet duurzame systeemoplossingen om in de praktijk

Illustratie | Stiebel Eltron
Illustratie | Stiebel Eltron
Illustratie | Stiebel Eltron

Een opleidingscentrum in een energiepositief gebouw waar deelnemers met technische installaties in actie leren werken? Het kan in het Duitse Holzminden, waar Stiebel Eltron zijn Energy Campus heeft opgetrokken. Hier zet het bedrijf zijn duurzame product- en systeemoplossingen om in de praktijk.  

De Energy Campus is het vlaggenschipproject van Stiebel Eltron voor duurzaam en energie-efficiënt bouwen. Het gebouw van 4000 m2 omvat vergader- en conferentiezalen, praktijkruimtes en een restaurant. Als eerste gebouw in zijn soort in Zuid-Nedersaksen ontving de Energy Campus het DGNB Platinum-certificaat, te vergelijken met het hoogste BREEAM-niveau. “De Energy Campus hebben we gebouwd volgens onze overtuiging”, zegt Dr. Nicholas Matten, bedrijfsleider van Stiebel Eltron. “Dit gebouw van de toekomst zet uitsluitend in op één energievorm: elektriciteit op basis van hernieuwbare energie. We tonen hier de toekomst van de woning- en systeemtechniek, die vandaag al werkelijkheid is.”


Energievoorziening via warmtepompen en zonnepanelen

De warmtepomptechnologie van Stiebel Eltron staat volledig in voor het verwarmen en koelen van de Energy Campus. Als natuurlijke energiebron maakt de campus gebruik van grondwater, waarvoor een waterbekken symbolisch voor het gebouw is aangelegd. Een geoptimaliseerde bouwschil vult dit duurzaam concept aan evenals het in de gevel en op het dak ingewerkte fotovoltaïsche systeem met een totaal vermogen van 120 kWp. De voor opleidingsdoeleinden opgewekte warmte of koude wordt zoveel mogelijk ingezet zowel voor de warmtepompinstallatie als voor de werking van het centrum.

De warmtepompen gebruiken de energie uit het water, de lucht en van de zon niet alleen voor de verwarming en koeling maar ook voor de ventilatie en warmwaterbereiding in het gebouw. De opgewekte elektriciteit wordt gebruikt voor het warmtepompsysteem en voor de elektrische toestellen in de campus. Het intelligent energiebeheersysteem bevat ook een elektrisch laadstation voor het gebouw, met oplaadpunten voor elektrische wagens en fietsen.

In de zomer gebeurt de passieve koeling via het grondwater. Wanneer de koelbehoefte van het gebouw in de warmste periode van het jaar hoger is dan gewoonlijk, zal de warmtepomp bijkomend ook actief koelen. Een hoge temperatuur-circulatiepomp verwarmt het drinkwater en gebruikt daarvoor zelf opgewekte stroom. De verwarming gebeurt via de vloer en via een centraal ventilatiesysteem met warmterecuperatie.


Praktijkgerichte opleidingen

De Energy Campus is in de eerste plaats een opleidings- en communicatiecentrum waar bouwprofessionals met technische installaties leren werken in de praktijk. “Stiebel Eltron brengt de volledig functioneel geïmplementeerde technische voorzieningen direct in de praktijk voor partners uit verkoop, ontwikkeling en architectuur. In de praktijkruimtes kunnen bijvoorbeeld de machinefuncties bij extreme buitentemperaturen gesimuleerd en met elkaar vergeleken worden”, aldus Dr. Nicholas Matten.

De vier praktijkruimtes zijn opgevat als themawerelden voor warm water, ventilatiesystemen, warmtepompsystemen en plaatsing. Hier krijgen de deelnemers de systemen in werking en onder werkelijke omstandigheden te zien. De lesgevers maken een live vergelijking van de verschillende product- en systeemoplossingen om de mogelijkheden en beperkingen te demonstreren. Verder worden indienststelling, onderhoud en herstelling actief aangeleerd. De deelnemers kiezen hun thema’s op maat, zoals oplossingen voor nieuwbouw en renovatie en heel wat andere actuele thema‘s.

 

Dit artikel verscheen al eerder in Installatie & Bouw