Doorzoek volledige site
12 juli 2017 | LIESBETH VERHULST

Centraal Plein in Vietnamese stad Da Nang krijgt Belgische stempel

Visualisatie Centraal Plein Illustratie | OMGEVING
Visualisatie markthal Illustratie | OMGEVING
Aanvliegbeeld Illustratie | OMGEVING

OMGEVING breidt zijn horizonten uit van Antwerpen naar Vietnam. Het architectenbureau en zijn partners hebben in ex aequo met CallisonRTKL de prestigieuze internationale ontwerpwedstrijd voor de herinrichting van het Centraal Plein in de Vietnamese stad Da Nang gewonnen. De jury koos voor twee laureaten uit zestien weerhouden kandidaat-ontwerpteams. Voor het ontwerk kreeg OMGEVING ondersteuning van de lokale partner HUNI architectesNEY&partnersBoydens Engineering en HYDROSCAN.

 

Op basis van een langetermijnvisie ondergaat het verouderde Centraal Plein samen met haar pleinwanden een transformatie tot een kwaliteitsvolle publieke ruimte op maat van het snelgroeiende Da Nang. De vormentaal van de pleininrichting verwijst naar een Lotusmeer, een van oudsher aanwezige landschappelijke structuur. Het langgerekt plein wordt op de uiteinden programmatorisch opgeladen met enerzijds de gerenoveerde markthal aan de Han rivier en anderzijds een Lotusluifel die zich leent voor pleinevenementen.


Autoluw plein

De pleinomgeving wordt autoluw gemaakt door het parkeren ondergronds te brengen en de verkeerscirculatie op en rond het plein bij te sturen. De ondergrondse parking staat via trap- en liftkokers in verbinding met bovengrondse pleinpaviljoenen. Deze paviljoenen komen verspreid voor op het plein, zijn structureel en vormelijk opgevat als leliebladeren, bieden bescherming tegen zon en regen en worden ingevuld met verschillende pleinfuncties. Tot slot sluit ook de pleinverharding aan bij het landschappelijk concept door met een cirkelvormige, natuurstenen bestrating waterrimpels te evoceren.


Belgisch-Vietnamees ontwerpteam

Voor de uitwerking van het pleinontwerp ondersteunde OMGEVING de lokale partner HUNI architectes (Frankrijk – Vietnam). De pleinluifels zijn mee uitgewerkt door partner NEY&partners (België – Vietnam). Partner Boydens Engineering (België – Vietnam) stond in voor de duurzaamheidsaspecten en partner HYDROSCAN (België) bood expertise op het vlak van waterbeheer. OMGEVING en boydens engineering zijn partners van B-DNA [1]. Dit team won eerder ook al de ontwerpwedstrijd voor de Han rivier in de stad Da Nang 

----------------------------------------------------------------------

[1] B-DNA (Belgian Design Nature Architecture) is een uniek partnership opgezet door Belgische architecten, ingenieurs en stedenbouwkundigen (B-Studio) én producenten van bouwmaterialen en designproducten (B-House). Ze delen samen meer dan 30 jaar ervaring in R&D (research & design) in de bouwwereld in Europa. Hun gezamenlijke interesse is de focus op duurzaam en energie-efficiënt ontwerp en de ontwikkeling van zakelijke mogelijkheden in de regio Zuidoost-Azië.