Doorzoek volledige site
07 augustus 2017

De Praatstoel: Vittorio Simoni (Simoni Architecten - UAU Interior)

Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv

Onlangs vervoegde het team van Simoni Architecten zich bij bij UAU collectiv. De ontwerpers zullen er gestalte geven aan UAU interior, de nieuwe interieurpijler binnen het Hasseltse ontwerpcollectief. Reden te over om Vittorio Simoni, vader van acteur Matteo Simoni, aan het woord te laten.

Op welk eigen gerealiseerde project ben je het meest fier?

Enerzijds ben ik nog steeds heel erg trots op de realisatie van het Modemuseum in Hasselt.  Hoewel dit project gerealiseerd werd in 1995, is het vandaag nog steeds zeer actueel.  Bovendien ontving ik voor dit tijdloze architectuurontwerp de provinciale architectuurprijs hetgeen niet zo vanzelfsprekend is voor een interieurarchitect.

Anderzijds is er het vakantieresort The Lombok Lodge in Indonesië.  De goede relatie met de opdrachtgevers zorgde voor een vlotte samenwerking.  Aandacht voor de plaatselijke bouwwijze maakte het mogelijk om met lokale aannemers en weinig middelen een prachtig resultaat te verwezenlijken: een resort met sobere vormgeving dat enorm functioneert.

Over welk lopend project koester je hoge verwachtingen?

Na het bouwverlof start ik een nieuwe samenwerking met UAU Collectiv.  Ik kijk uit naar de nieuwe mogelijkheden die UAU Interior biedt en de realisaties die hieruit zullen voortvloeien.

Welk project van een andere Belgische architect vind je bijzonder geslaagd?

Govaert & Vanhoutte Architects ontwerpen voor de ontwikkelaar Rietveld Projects appartementen op zulke wijze dat men kan spreken van een hele nieuwe architectuurlook aan zee.

Welke buitenlandse architecten zijn voor jou een bron van inspiratie?

In eerste instantie werd ik vooral door de Italiaanse architect Carlo Scarpa geïnspireerd.  Later leerde ik zijn zoon Tobia Scarpa persoonlijk kennen, een verfijnde detaillist.  Met Gruppo Dromo, een tijdelijke vereniging waarvan ook Tobia Scarpa deel uitmaakte, realiseerde ik de multifunctionele evenementenhal De Soeverein in Lommel.  Een architectonisch hoogstandje, durf ik wel te zeggen.

Wel buitenlands project is volgens jou een schot in de roos?

WOHA architecten ontwerpt zeer mooie projecten zoals onder meer Alila villa's Uluwatu in Bali.

Welke jonge Belgische architect maakt momenteel indruk op jou?

De jonge architecten van UAU Collectiv lieten enkele jaren geleden al zien dat ze enorm ambitieus zijn en gemotiveerd worden door alle facetten van architectuur.  Hun enthousiasme weerspiegelt zich in de projecten die ze realiseren.  Hen na het bouwverlof vervoegen met UAU Interior beschouw ik als een logische stap in de huidige tendens binnen de professionele wereld.

Wat vind je zo boeiend aan jouw job als architect? Zou je jouw kinderen aanmoedigen om in jouw voetsporen te treden?

Architect zijn is geen nine-to-fivejob.  Eigenlijk is het eerder een levenshouding, je bent er ieder moment en overal ter wereld mee bezig.  Mijn kinderen beoefenen ook een creatief beroep, weliswaar in een andere discipline. Toch zijn er heel wat overeenstemmingen in onze professionele bezigheden, wellicht net omwille van het creatieve...

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jouw verdere architecturale ontplooiing? 

Altijd heb ik me opengesteld voor alle soorten stijlen en bewegingen.  Bedankt dus aan iedereen die me iets leerde.

Herken je jezelf nog in de ambitieuze student die je ooit was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Ik ben nog steeds erg ambitieus en hunker voortdurend naar nieuwe uitdagingen.  Een niet aflatend enthousiasme is steevast mijn drijfveer, vroeger als student maar ook nu nog.

 

Faits divers

Welke job zou je nu uitoefenen als je geen architect was?

Fotograaf of muzikant

Waar heb je jouw architectuuropleiding gevolgd?

In Hasselt studeerde ik af als interieurarchitect, in 2007 ontving ik mijn diploma architect aan de academie in Maastricht

Bij wie heb je  stage gelopen?

Gek genoeg in mijn eigen bureau, ik volgde geen gewoon parcours

Wat was de titel van jouw eindwerk?

Mijn eindwerk werd uitgegeven in boekvorm 'Situationele Architectuur' waarin ik de methodiek beschrijf die ik al die jaren reeds toepas binnen mijn bureau.

Favoriet architectuurboek

Select Projects Volume 1 is een verzamelboek van projecten van de hand van WOHA Architecten

Favoriet ander boek

Le petit théâtre de Rebecca.  Een echt kunstwerk op zich

Favoriete film

Oblivian

Favoriet tv-programma

In de gloria

Favoriete muziek

Jazz

Heb je veel vrije tijd en hoe brengt je die het liefst door

Ik speel enorm graag muziek (drums) en geregeld plan ik wel een optreden ergens hier of daar

Favoriete Belgische stad

Antwerpen

Favoriete Europese stad

Venetië

In welk land zou je het liefst geboren en opgegroeid zijn?

Veel gereisd, al heel wat landen gezien doch ik ben altijd weer blij als ik terug in België ben.  Men beseft vaak te weinig hoe goed we het hier eigenlijk wel hebben.

Favoriete architectuursite?

Pinterest

Favoriete andere website?

Itunes