Doorzoek volledige site
18 augustus 2017

Van bunker naar kantoor

Illustratie | Arno Fooy
Illustratie | Arno Fooy
Illustratie | Arno Fooy
Illustratie | Arno Fooy
Illustratie | Arno Fooy
Illustratie | Arno Fooy

In Schagen, Nederland, heeft Koop & Partners | Architecten een bunker uit de Tweede Wereldoorlog een bijzondere nieuwe invulling gegeven. Het rijksmonument werd herbestemd tot een kantoor voor de aanpalende bioscoop. Joodse gastarbeiders bouwden destijds de bunker.

Het architectenbureau realiseerde het programma zowel in als bovenop de bunker. De toiletten en overige servicefuncties bevinden zich op de begane grond, de werkplekken op de verdieping met aanvullend een dakterras op de topverdieping.

 

Contrast

Koop & Partners | Architecten : “Omdat het een rijksmonument betreft, moest elke ingreep het gebouw eer aandoen. De toevoeging hebben we los van de bunker ontworpen. Door contrast aan te brengen in het ontwerp ontstaat zelfs een versterking van beide gebouwdelen. In zowel het ontwerp als de materiaalkeuze en detaillering hebben we getracht dit concept tot uitdrukking te laten komen”.

 

Beton & zink

Het zwart gepatineerde zink is als robuust basismateriaal gekozen om een duidelijk contrast te maken met het zware beton van de bunker. Het antracietkleurige zink vindt anderzijds ook weer aansluiting bij het stevige beton. Daar waar er contact is tussen de aanbouw en de bunker is er glas als materiaal gekozen. Verder is de bunker schoongemaakt, maar niet volledig gereinigd, op uitdrukkelijk verzoek van Monumentenzorg.

 

Geïntegreerde installaties

"De uitdaging bestond erin om het concept constructief uit te werken en om de installaties goed te integreren in het plan", aldus Koop & Partners | Architecten. De constructie is los van de bunker ontworpen. De liggers zijn op afstandhouders geplaatst om deze los van de bunker te kunnen houden. Ten aanzien van de installaties zijn er drie pijpen door het dak geboord die fungeren als plankendragers in de bunker. Hierdoor voeren leidingen, hemelwater en bekabelingen. Op het dak van de toevoeging liggen zonnepanelen.

GERELATEERDE DOSSIERS