Doorzoek volledige site
21 augustus 2017 | FILIP VAN DER ELST

Callebaut ontwerpt futuristisch project op Seoulse rivieroever

© Vincent Callebaut Architects
© Vincent Callebaut Architects
© Vincent Callebaut Architects
© Vincent Callebaut Architects

De Belgisch-Franse architect Vincent Callebaut heeft in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, een park en ferryterminal op de rivieroever ontworpen. Technologische en stedelijke ontwikkeling gaan in het nieuwe project hand in hand met biodiversiteit.

Het project heet ‘Manta Ray’ en neemt in totaal 25.600 vierkante meter in beslag. Het gebied ligt naast de rivier Han, tussen de Mapobrug en Wonhyobrug in het centrum van Seoul. Daar ligt Yeouido Park, een experimentele stedelijke ruimte gewijd aan duurzame ontwikkeling. De Koreaanse overheid wil er een plek van innovatie maken, en tegelijkertijd het herstel van stedelijke ecosystemen en biodiversiteit promoten.

 

Wilgen

Callebaut en zijn team herwerken het park tot een ecologisch bos, bestaande uit wilgen. Het ‘Manta Ray’-project moet zo de natuurlijke irrigatie bevorderen. Tegelijkertijd moet het park opnieuw één van de gewaardeerde toeristische trekpleisters in Seoul worden. Het komt op het dak van een futuristisch ovalen bouwwerk te liggen, dat deels op het water komt te liggen.

 

'Met de natuur bouwen in plaats van ertegen'

“Een nieuw symbool van de symbiose tussen stadsbewoners en de natuurlijke omgeving”, zo klinkt het in een persbericht van Callebaut. “Dit project demonstreert dat het mogelijk is om met de natuur te bouwen in plaats van ertegen, door het leven van de rivier te respecteren en toe te laten dat de lokale fauna & flora floreren.”

 

Ferryterminal

Onderaan komt er een ferryterminal, Yeoui-Naru, op de Han. Afhankelijk van het getij kan de terminal zich aanpassen aan water dat tot vijf meter kan stijgen. De terminal moet een belangrijk symbool van het hele project worden.

 

Amfitheater

Ook het landschap van de rivieroevers wordt onder handen genomen. Callebaut voorziet daarvoor voet- en fietspaden en een amfitheater, die gebruik maakt van de natuurlijke helling op de oever. Callebaut staat ook in voor de bouw van het ‘Ari Cultural Center’, dat ruimte zal bieden aan tijdelijke of permanente tentoonstellingen, een wetenschapscentrum en creatieve workshops voor kinderen.

Manta Ray voorziet verder nog de bouw van winkels, met een focus op producten uit de Han, zoals vis en schaaldieren. Ook restaurants en bio-markten behoren tot het aanbod, allemaal rechtstreeks verbonden met de metro.