Doorzoek volledige site
22 augustus 2017 | FILIP VAN DER ELST

Vijf nieuwe of vernieuwde schoolgebouwen in Kortrijk

Kleuterschool Sint-Amandscollege © Dennis De Smet
De nieuwe refter op campus Plein © Abscis Architecten
De nieuwe sporthal op campus Kaai © Dennis De Smet
Neogotische feestzaal, omgebouwd tot refter op campus Kaai © Dennis De Smet

In Kortrijk zijn er, verspreid over twee campussen, maar liefst vijf schoolgebouwen gebouwd of herbouwd. Abscis Architecten uit Gent stond in voor het ontwerp.

De investeringen in scholenbouw in Kortrijk zijn gekaderd in het programma Scholen van Morgen. Abscis Architecten ontwikkelde een masterplan, dat voorzag in de bouw of vernieuwing van vijf gebouwen. Beide campussen waar gewerkt werd, campus Plein en campus Kaai, zijn onderdeel van het Kortrijkse Guldensporencollege.

 

Internaat

Op campus Plein werd er grondig verbouwd: de bestaande gebouwen werden er gerenoveerd en ook uitgebreid. In de groene binnentuin kwam er een nieuwe refter, en het internaat van de school is in een (bestaande) zijvleugel ondergebracht.

Het internaat bestaat uit drie slaapverdiepingen (met elk 20 slaapkamers voor de leerlingen en eentje voor de opvoeder) en een ontspanningsruimte op het gelijkvloers. Eén van de slaapverdiepingen biedt ruimte aan een alternatief type van slaapkamer, met mezzanine.

 

Nieuwbouw voor tweede graad

Voor campus Kaai ontwierp Abcsis Architecten dan weer een volledige nieuwbouw. Daarin is de tweede graad van de middelbare school ondergebracht. Het is een gebouw geworden met drie verdiepingen met onder meer studieruimte, klaslokalen, een refter en een sportzaal.

De school voor de tweede graad kreeg de belangrijkste plek in het ontwerp: het is letterlijk de schoolpoort, omdat het gebouw dienst doet als toegang tot de scholencampus. Het gebouw zelf bestaat uit licht genuanceerde grijze baksteen, met diep uitgesneden raamvlakken op maat van een klaslokaal.

De gebouwen van de derde graad op campus Kaai zijn dan weer grondig vernieuwd: de neogotische feestzaal werd grondig onder handen genomen en is vanaf nu een refter.

 

Kleuterschool

Tot slot is er op campus Kaai ook een nieuwe kleuterschool gebouwd: het Sint-Amandscollege Noord. De school bevat onder meer een overdekte speelplaats, waar de kleuters afgescheiden zijn van de oudere kinderen van de basisschool. Het is een klein gebouw, maar met een opvallende eigen stijl.

GERELATEERDE DOSSIERS