Doorzoek volledige site
23 augustus 2017 | FILIP VAN DER ELST

Klassieke muziek in een architecturaal kleedje

© Orfeo

Onder de noemer ‘Klassiek en Architectuur’ vinden er dit najaar vier concerten plaats in architecturaal bekroonde sites. Eerst geeft een architect een inleiding, daarna krijgen de bezoekers klassieke muziek van de laatste vijftig jaar te horen.

De kruisbestuiving tussen muziek en architectuur is een initiatief van Orfeoproducties. De bedoeling is om kenners van beide branches met elkaar in contact te brengen: liefhebbers van moderne architectuur worden ondergedompeld in hedendaagse klassieke muziek, en vice versa. Klassiek en Architectuur is onderdeel van het Festival van de Architectuur.

 

deSingel

De locaties zijn verspreid over Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Als eerste, op zondag 17 september, is deSingel in Antwerpen aan de beurt, tijdens het Festival van de Architectuur. Architect Stéphane Beel geeft hier een inleiding, daarna speelt deCompagnie de hoogtepunten uit de Vlaamse klassieke kamermuziek van de laatste vijftig jaar.

 

Crematorium Hofheide

Een week later is Crematorium Hofheide, in Holsbeek, aan de beurt. Architecten Coussée en Goris geven een in- en rondleiding, en het Goyvaerts strijktrio staat hier in voor de muzikale omkadering.

 

Kasteel Ommerstein

Op 1 oktober strijkt Klassiek en Architectuur neer in het Limburgse Dilsem-Stokkem, in het kasteel Ommerstein. Architect Vittorio Simoni leidt de bezoekers rond, en de muziek wordt verzorgd door het Quatuor Tana. Het is een openluchtconcert, en bij regenweer gaat het evenement door in de Sint-Pieterskerk in Leut.

 

Havenhuis Antwerpen

De vierde en laatste voorstelling is opnieuw in Antwerpen, in het Havenhuis. Hier zal een afgevaardigde van Zaha Architects London een toelichting geven, waarna het Kamerkoor Aquarius komt optreden.