Doorzoek volledige site
23 augustus 2017 | FILIP VAN DER ELST

Eerste 3D-geprinte gebouw van Europa stapje dichterbij

© 3dprintedbuilding.eu

In het Nederlandse Teuge, in de provincie Gelderland, komt het eerste Europese in 3D geprinte gebouw te staan: De Vergaderfabriek. Het ‘Voorlopig Ontwerp’ is klaar, binnenkort volgt een testfase.

3D-printers bestaan al even, maar een heus gebouw dat in 3D is geprint, is er nog niet in Europa. Wereldwijd zijn er slechts enkele praktijkvoorbeelden. De ronde vormen van De Vergaderfabriek zijn zelfs nog nooit in beton geprint.

 

'Niet met traditionele bouwmethoden'

“Het is een alzijdig 3-dimensioneel gebouw dat zich kenmerkt door een vloeiende en complexe vormgeving, een gebouw dat niet of nauwelijks met traditionele bouwmethoden gebouwd zou kunnen worden”, zegt architect Pim van Wylick van The Form Foundation.

De afgelopen maanden is er hard gewerkt om het conceptontwerp te vertalen naar een constructie in beton. Daarmee is het zogenaamde Voorlopig Ontwerp afgerond. Die stap is cruciaal voor de testfase, en hiermee kan het team ook aan de slag om het Definitieve Ontwerp uit te werken. De bouwaanvraag wordt nog in augustus ingediend.

 

Zero footprint

Een gebouw in 3D printen is niet zomaar een interessant experiment, het gaat ook gepaard met opvallende voordelen. Zo zijn er minder bouwmaterialen nodig, omdat alleen geprint wordt daar waar daadwerkelijk materiaal nodig is. Het is ook een duurzame manier van bouwen: door De Vergaderfabriek met in 3D geprint beton te bouwen, resulteert het in 40 procent minder CO² en 75 procent minder afval. Dat draagt bij tot de zero footprint van het gebouw.

De Vergaderfabriek moet eind 2017 gebouwd zijn. Het gebouw moet een uitbreiding en vergaderlocatie van belevingshotel De Slaapfabriek worden.

GERELATEERDE DOSSIERS