Doorzoek volledige site
23 augustus 2017 | FILIP VAN DER ELST

Antwerpse Havenhuis genomineerd voor 'Design of the Year'-award

Het Antwerpse Havenhuis © Hélène Binet

Voor het tiende jaar op rij gaat het Londense Design Museum op zoek naar het ‘Design of the Year’. 13 constructies die er knap uitzien, en die bovendien ook nog een sociale of maatschappelijke betekenis hebben.

Er zijn 62 projecten genomineerd in zes categorieën, waaronder 13 in de categorie ‘Architectuur’.

 

Verandering teweegbrengen

De jury houdt niet alleen rekening met het ontwerp zelf, maar ook met de maatschappelijke relevantie. De award wil ontwerp in de schijnwerpers plaatsen dat “verandering teweegbrengt, toegang creëert of de tijdsgeest van het jaar weet te vatten”.

Bij de kanshebbers zitten dan ook opvallende constructies, zoals een monument ter nagedachtenis van de aanslag op het Noorse eiland Utøya, een middelbare school in Burkina Faso, en maquettes die vluchtelingen van hun droomhuis hebben gemaakt.

 

Plugin House

Nog een opvallende: het 'Plugin House' in Peking, gelanceerd als offensief tegen de hoge woonprijzen in het centrum van de stad.

Ook het Antwerpse Havenhuis staat op de shortlist: de organisatie looft de manier waarop het Londense bureau Zaha Hadid Architects de oude brandweerkazerne in het ontwerp betrokken heeft.

 

Vluchtelingentent

Vorig jaar ging de prijs naar 'Better Shelter' van de Zweedse meubelgigant IKEA: een snel te installeren en verstevigde tent die onderdak kan bieden aan vluchtelingen. Er zijn bijna 65 miljoen exemplaren van verspreid over de hele wereld.

De winnaar van deze Design of the Year-award wordt op 25 januari 2018 bekendgemaakt.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS