Doorzoek volledige site
23 augustus 2017 | FILIP VAN DER ELST

Nieuw woon-en werkproject in Europese wijk in Brussel

© Urbicoon

In Brussel-stad wordt een oud kantoorgebouw omgevormd tot een modern nieuwbouwproject: Park Avenue. Dat omvat zowel appartementen als kantoren en handelszaken. Opvallend: het buurtcomité werd mee betrokken in de opmaak van het project.

Projectontwikkelaar Urbicoon werkte samen met de stad Brussel, het Fonds voor Europese Wijken en het buurtcomité aan het nieuwe vastgoedproject. Het gebouw komt er in de Handelsstraat, tussen de Belliard- en de Wetstraat. De straat ligt tussen de zakelijke Leopoldwijk en het echte, karakteristieke Brussel.


BringMe-box

Park Avenue zal na oplevering 76 appartementen tellen, bestaande uit één of twee slaapkamers. De appartementen worden afgewerkt met hoogkwalitatieve materialen. Ze beschikken over een voorgevel uit natuursteen en uitspringende terrassen. Het bouwwerk behoort tot de top van de huidige normeringen op akoestisch en thermisch vlak. En er zijn nieuwe snufjes voor de bewoners, zoals de BringMe-box: zo hoef je niet meer thuis te zijn om pakjes te ontvangen. De bewoners krijgen ook een toegangsbadge in plaats van een sleutel. Naast woningen is er ook kantoor-en winkelruimte voorzien. Het project beslaat in totaal 7.100 vierkante meter.

 

Reconversie

Park Avenue is een mooi voorbeeld van het nut van reconversie, in dit geval van een oud kantoorgebouw tot nieuw woon-en werkproject. De nieuwe woningen zijn een must om de snelle bevolkingsgroei in Brussel aan te kunnen. “Je kan dat niet alleen doen door open ruimte aan te snijden, maar vooral door gebouwen een nieuwe, relevante bestemming te geven”, zegt Herman Vluymans van Urbicoon.

In sommige bouwprojecten staan buurtbewoners lijnrecht tegenover projectontwikkelaars, maar hier werd de buurt dus actief betrokken bij het project. “Vanaf de start werd heel regelmatig naar onze mening gevraagd en bovendien werd met al onze opmerkingen rekening gehouden”, zegt Michel Van Roye van het buurtcomité. “Ik ben er zeker van dat het eindresultaat onze buurt een nieuwe impuls zal geven.”

 

Multifunctionele wijk

De stad Brussel is enthousiast: “Het wordt een multifunctionele wijk voor gezinnen, actieve vrijgezellen, oudere levensgenieters of drukbezette expats. De commerciële en kantoorruimte biedt bovendien plaats aan bedrijven op zoek naar een strategische locatie in de hoofdstad”, zegt schepen van stedenbouw en patrimonium Geoffroy Coomans de Brachène.