Doorzoek volledige site
28 augustus 2017

Koperen stadhuis Gembloux genomineerd voor award

© Alain Mengal

Het stadhuis van Gembloux, in de provincie Namen, is genomineerd voor de ‘Copper in Architecture Awards’. Die tweejaarlijkse prijs wil architecten belonen die op één of andere manier gebruik hebben gemaakt van koper in hun ontwerp.

Het met koper beklede stadhuis van Gembloux werd in 2015 gebouwd, en is ontworpen door het Italiaanse architectenbureau demogo studio di architettura.

 

 

Tussen historische gebouwen

Het stadhuis staat temidden van de historische gebouwen van de stad (het Belfort, de Décanalekerk en ‘la maison du Bailli’), en wordt daarvoor geloofd door de jury. “Het gebouw gaat in dialoog met de stad en onthult het ware karakter van de omgeving”, aldus Copper Concept, organisator van de Copper in Architecture Awards.

 

 

Symbolen

“Het project onderstreept het belang van de symbolen van de stad, omdat ze zijn bedoeld als de rechtstreekse doortrekking van het gebouw: brandpunten waarnaar de gebouwen van het nieuwe stadshuis gemodelleerd zijn”, voegt de jury daar nog aan toe.

 

 

Park

De jury looft ook nog hoe het stadhuis “coherent wordt geïntegreerd in het bestaande stadsweefsel”, en is ook positief over de aansluiting van het nieuwe gebouw met het Parc d’Epinal.

 

 

32 concurrenten

Het stadhuis van Gembloux krijgt concurrentie van 32 gebouwen van over heel Europa, gaande van een toeristisch bureau in het Finse Lahti, over een luchthaventerminal in het Poolse Krakau tot een klooster in Spanje.

Stemmen kan nog tot 31 augustus.