Doorzoek volledige site
29 augustus 2017

Debatteren op het scherp van de snee

Werf kantoor- en appartementsgebouw Boerentoren, ca. 1930, architecten Jan Vanhoenacker, Jos Smolderen en John Van Beurden Illustratie | Archief Jan Vanhoenacker, Architectuurarchief Provincie Antwerpen

De vijfdaagse lezingenreeks 'Raakvlakken' onderzoekt hoe architectuur raakt. Waar eindigt een ontwerp en wanneer wordt een gebouw kunst? Is architectuur meer dan alleen bouwen, en hoe kan het bijdragen aan zijn omgeving? En waarom is het soms beter om net niet te bouwen? De lezingen treden buiten de grenzen en brengen architecten, kunstenaars, wetenschappers en beleidsvormers met elkaar in gesprek over een onderwerp dat hen bindt.

Gebouwen met een eigen intelligentie 

Op maandag 11 september knoopt de lezingenreeks het gesprek aan met het verleden en geeft Londens architect William Mann (Witherford Watson Mann architects, onder meer bekend van de restauratie van Whitechapel Art Gallery) zijn visie op erfgoed.

 

Komen en gaan

Hoe beïnvloedt de verplaatsing van mensen architectuur en bij uitbreiding urbanisatie? Niet zozeer de bevolkingstoename als wel de meerwaarde van een culturele mix vormt op dinsdag 12 september het uitgangspunt voor de discussie. Anne-Julchen Bernhardt (RWTH Aachen University) deelt haar ervaring over architectuur, urbanisatie en migratie. 

 

De kunst van het bouwen

De creaties van Olivier Goethals bevatten een uitgekiende omgang met de fysieke en sociale context waarin ze tot stand komen. Op woensdag 13 september gaat de architect in gesprek met Moritz Küng (onafhankelijk curator, o.a. Architectuurbiënnale Venetië 2008) en Michiel Vandevelde (kunstenaar en artistiek team Kunsthal Extra City) over de grijze zone tussen architectuur en kunst.

 

Sprong over de Schelde

De avondlezing op donderdag 14 september organiseert het Vlaams Architectuurinstituut in samenwerking met Team Stadsbouwmeester Antwerpen naar aanleiding van de ideeënwedstrijd rond Linkeroever.

 

Gelieve de Werf te betreden!

De lezing op vrijdag 15 september is het werk van partnerorganisatie Centrum Vlaamse Architectuurarchieven naar aanleiding van haar tentoonstelling Werf!. De voordracht vindt plaats in de Permekebibliotheek in Antwerpen.