Doorzoek volledige site
29 augustus 2017

School en appartementen in Brusselse Noordwijk

© A2M
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Architectenbureau A2M ontwierp in Brussel een gebouw dat zowel een basisschool als 51 appartementen herbergt. Het frisse gebouw met groene tinten blaast nieuw leven in de Brusselse Noordwijk.

Het Antwerp-Simons project ligt in een drukbevolkte wijk die snel verandert. Nieuwe woningen zijn cruciaal, maar ook voorzieningen zoals scholen. Dit project voorziet in beide behoeften. Het omvat de renovatie en uitbreiding van een Franstalige basisschool (Ecole Héliport), waar 490 kinderen les krijgen. De speelplaats, het hart van het project, wordt door de gebouwen afgescheiden van de omgeving. De kinderen kunnen ook gebruik maken van een sportzaal en twee eetzalen.

Verder omvat het complex ook een gebouw voor ONE, de Franstalige tegenhanger van Kind & Gezin, en een kinderdagverblijf. En naast de publieke voorzieningen zijn er ook appartementen: 51 units, gaande van studio’s tot appartementen met vier slaapkamers.

 

 

Architecturale samenhang

A2M wil met Antwerp-Simons de wijk opfrissen en hoopt dat het project opnieuw voor architecturale samenhangen in de buurt kan zorgen. Voordien lag er al een school, maar dat verouderde gebouw was omgeven door troosteloos, braakliggend terrein. Het bestaande schoolgebouw werd grondig gerenoveerd, met onder meer een nieuwe voorgevel, afgescheiden van de vorige. Daarnaast werden verschillende nieuwe gebouwen geplaatst om de buurt een gehele nieuwe dynamiek mee te geven.

Voor de architecten was het belangrijk om de indeling van het project duidelijk en helder te maken via de architectuur: de opbouw en uitstraling van de school is helemaal anders dan die van de appartementen.

 

 

Passief

Antwerp-Simons is een volledig passief project, zelfs het gerenoveerde oude schoolgebouw. Water, lucht en energie worden op een duurzame manier gebruikt. 900 vierkante meter van het dak wordt gebruikt voor groene zones, de resterende ruimte wordt ingenomen door zonnepanelen. Volgens A2M krijgt het project overal applaus voor zijn prestaties op energievlak: zo is het één van de drie pilootprojecten van het Brussels gewest voor passief bouwen.

GERELATEERDE DOSSIERS