Doorzoek volledige site
29 augustus 2017

Koen T'Sijen: De ruimte opnieuw veroveren

Koen T'Sijen

"In Vlaanderen hebben we ons de voorbije decennia maar één vraag gesteld: hoe verkavelen we onze ruimte ‘op’ ?" stelt Koen T'Sijen, burgemeester van Boechout in de Gazet van het Festival van de Architectuur.  "Nu komt eindelijk de vraag: hoe geven we de ruimte aan de mensen terug?"

In Vlaanderen hebben we ons de voorbije decennia maar één vraag gesteld: hoe verkavelen we onze ruimte ‘op’ ? Nu komt eindelijk de vraag: hoe geven we de ruimte aan de mensen terug?

 

Het gewestplan moet op de schop, miljoenen aan planschade moeten we er voor over hebben om het landschap terug te geven aan onze kinderen.

 

Dat verdichting, hoogbouw, ondergronds parkeren, centrumwonen, co-housing of een mengeling er van het goed doen bij bouwmeesters, hippe projectontwikkelaars en politici van de nieuwe generatie, mag niet verbazen. Van ruimtelijke uitbreiding naar ruimtelijke transformatie. De titel voor het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen is geboren. Maar de oerdegelijke Vlaamse verkavelingsaard, huisje-tuintje op liefst minimum 500 m², wordt op het hart getrapt. De historische en bij wijlen nog actuele rampzalige wat-kunnen-we-doen-voor-u-politiek in het Vlaamse universum van ruimte en omgeving, blijft in de genen van dorpse politici sluimeren, maar de geesten rijpen.

 

De historische en bij wijlen nog actuele rampzalige wat-kunnen-we-doen-voor-u-politiek in het Vlaamse universum van ruimte en omgeving, blijft in de genen van dorpse politici sluimeren.

 

[...]

>> Lees de rest van dit opiniestuk op de website van het Festival van de Architectuur