Doorzoek volledige site
29 augustus 2017 | FILIP VAN DER ELST

Kunst en wonen hand in hand in art-deco woonproject

© Cozart

Op het Kiel in Antwerpen zijn eind januari veertig volledig gerenoveerde appartementen afgewerkt, in het nieuwe woonproject ‘Cozart’. Het gaat uitsluitend om huurappartementen, en ze zijn bedoeld voor mensen die een betaalbare woonst in een opkomende Antwerpse wijk zoeken. Architectenbureau Des Beaux renoveerde voor dit project een art-decogebouw uit 1953.

Cozart richt zich voornamelijk op mensen met een hart voor kunst en esthetiek: niet alleen gaat het om appartementen in een volledig gerestaureerd gebouw in een fraaie art-decostijl, ook de omgeving is creatief. Achter de gemeenschappelijke tuin zijn er immers verschillende ateliers, die ten dienste staan van lokale kunstenaars en ambachtslui. “Apparistiek wonen”, noemt de projectontwikkelaar het.

 

 

Jos Smolderen

Het oorspronkelijke gebouw uit 1953 werd ontworpen door de befaamde architect Jos Smolderen, die hoofdarchitect was van de Antwerpse Wereldtentoonstelling van 1930, en die mee de Boerentoren vormgaf. Des Beaux stond in voor de renovatie, en waakte erover dat de art-deco-elementen intact bleven.

Vooral de symmetrische gevel en uitstekende balkons springen meteen in het oog. De grote, rechthoekige binnentuin maakte ook al deel uit van het oorspronkelijke ontwerp.

Een appartement huren in Cozart kost tussen de 595 euro (één slaapkamer) en 695 euro (twee slaapkamers).