Doorzoek volledige site
01 september 2017 | KEVIN MOENS

Tentoonstelling At home: building & living in communities

Illustratie | Architectuurwijzer

Verdichting is een belangrijke opgave voor de woningbouw in Vlaanderen. In de tentoonstelling ‘At Home’ tonen 20 buitenlandse voorbeeldprojecten hoe collectief bouwen en wonen kan leiden tot een vernieuwende oplossing voor dichter én betaalbaar wonen.

Dat betekent niet enkel kleiner wonen, maar - zoals de Vlaamse Bouwmeester voorstelt - ook het samen delen van een (dak)tuin, een fetsenstalling, een werkruimte, ... Enkel op die manier kan de ‘luxe’ van een verkaveling voorzien worden in een appartementsgebouw.

 

Collectiviteit

De 20 tentoongestelde projecten zijn niet gerealiseerd door projectontwikkelaars, maar door bouwgroepen, gemeenschappen en coöperatieven. De tentoonstelling onderzoekt waarom steeds meer mensen in een collectief bouwproject wonen. Ze toont diverse vormen van collectiviteit van het samen bouwen, het delen van voorzieningen tot het samen wonen, koken, werken, ... De rondreizende tentoonstelling wordt georganiseerd door de stad Genk en C-Mine, in samenwerking met Architectuurwijzer, binnen het traject ‘Dichter Wonen en Collectief Bouwen’. Ze is oorspronkelijk samengesteld door het Deutsche Architekturmuseum in Frankfurt-am-Mein en wordt begeleid door het boek ‘Bauen und Wohnen in Gemeinschaft / Building and Living in Communities’.