Doorzoek volledige site
04 september 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Euroline Discreet Inox biedt afwateringsoplossing in de trend van drempelloos leven

Euroline Discreet Inox biedt afwateringsoplossing in de trend van drempelloos leven Illustratie | Hendrik Biegs

ACO komt met een innovatie die de Euroline Discreet Inox afvoergoten nog meer geschikt maakt om tegen glaspartijen te plaatsen binnen de architecturale trend van het drempelloos wonen.

Het verharde terras, om onze tuintafel op te plaatsen, helde voorheen steevast naar de tuin af. Weg van het huis vangen gootjes het regenwater op en bieden ze ons kuisgemak. De woning en de vloerplaat binnen werden er ten opzichte van het maaiveld en de buitenverharding duidelijk hoger uitgetekend. Vandaag zien we een vervlakking, de tegels van binnen lopen drempelloos over in de buiten.  Bij slagregen mag het water komend van ramen en verharding natuurlijk niet binnenlopen en ook het druipwater van de raamprofielen moet ergens heen.

De EPDM-dichting van onder het raam (schuifraam, vast raam, deur, ...) wordt dankzij het Euroline BFL tussenelement perfect waterdicht en onzichtbaar in de goot gebracht. Van de architect en de aannemers vraagt het geen ingrijpende veranderingen inzake manier van werken, enkel de vloerplaat mag niet meer doorlopen tussen de dagkanten. Voor woningen met kelders of op eerste verdiepen zijn er natuurlijk specifieke inbouwvoorschriften.

 

Eenvoud siert

Eenvoud kleurt dit systeem, naar voorschrijving en inbouw. Zo kan de gootlijn in elke bouwfase gezet worden: in ruwbouw, bij plaatsing van de ramen of als de buiteninrichting aangelegd wordt. Om de gootlijn qua hoogte perfect te kunnen uitlijnen, kunnen er tot 3 tussenelementen op mekaar gezet worden. Naar belastingsklasse laat het systeem rolstoelverkeer toe, een passage van gemotoriseerde voertuigen is wel niet mogelijk.

Deze innovatie valt terug op de bestaande Euroline Discreet Inox goten, beschikbaar bij elke bouwstofhandelaar in 2 bouwhoogten. De grootste waterstroom, komend van de ramen, verdwijnt via de sleuf in de afvoergoot (“Primary Drainage”).

Wat is de rol dan van het tussenelement? Het tussenelement uit inox, met doorlopend waterinloopprofiel en extra sijpelgaten, klemt het EPDM-membraan (dikte 1,14 of 1,52 mm) van onder het raam in de polyesterbetonnen goot. Op die manier verdwijnt het sijpelwater uit de raamprofielen in de goot (“Secondary Drainage”). Waterinfiltratie naar binnen toe wordt 100 % uitgesloten.

Alles ligt onzichtbaar weggewerkt. Enkel de fijne sleuf van het bovenste opzetstuk blijft verfijnd zichtbaar tegen het raamprofiel en ligt gepositioneerd onder de waterkering van de muur. Leg de meterelementen in lijn naast mekaar, waar nodig kan men er eentje inkorten.

De gootlijn blijft perfect toegankelijk dankzij toegangselementen. Dit zijn de gekende toegangselementen van de Euroline Discreet. Het tussenelement maakt dat ze modulair te leggen zijn met een stevige onderbouw.

 

Minimalistisch

En er is nog meer ... Raampartijen worden niet alleen hoger, breder en meer minimalistisch met minder zichtbare aluminium of kunststof profielen, ze komen ook meer naar voren. Dagkanten vervagen. En er zijn natuurlijk hoekramen. ACO brengt daarom ook binnen- en buitenhoeken in de markt. Het afwateringsconcept kan bijgevolg rondom de woning doorlopen. 

De buitenverharding zelf? Die blijft natuurlijk lichtjes “weg van het huis” afhellen. Daar waar de verharding stopt kan u de Euroline Discreet Inox in zijn traditionele toepassing blijven voorzien (goot met opzetstuk), perfect evenwijdig met de lijn tegen de gevel of de glaspartij... Het is maar een idee!