Doorzoek volledige site
12 september 2017

Herman Teirlinck-gebouw in Brussel sleept de Geothermische Award 2017 in de wacht

De winnaar van de Geothermische Award 2017 is bekend. Het Herman Teirlinck-gebouw haalde het van het Havenhuis in Antwerpen en het distributiecentrum van Van Marcke in Rekkem. Deze drie  projecten werden vooraf geselecteerd uit 16 geothermische inzendingen.

De prijs werd in naam van  Vlaams minister van Energie Bart Tommelein overhandigd door zijn kabinetsmedewerkster Kelsey Van Maris. De wedstrijd was een initiatief van het Smart Geothermproject. Dit project werd gesteund door Vlaamse Agenschap voor Innoveren en Ondernemen en heeft gedurende 6 jaren ondiepe geothermie en thermische opslagssystemen onderzocht en gepromoot.

De Vlaamse Confederatie Bouw, de Bouwunie, de Belgische Vereniging Aannemers Funderingswerken (ABEF), de Federatie van de Betonindustrie (FEBE) en infobeton.be, sloegen hiervoor onder impuls van het WTCB, samen met de onderzoeksteams van KULeuven en VITO de handen in elkaar om ondiepe geothermie in Vlaanderen op de kaart te plaatsen. 

 

Grootste passiefgebouw in België

Het Herman Teirlinck gebouw op de site Tour & Taxis is het grootste passiefgebouw in België en zal de Vlaamse overheidsadministratie huisvesten.

Het kantoorgebouw, naar een ontwerp van Neutelings-Riedijk architecten, werd door de vastgoedgroep Extensa verwezenlijkt. Studiebureau boydens, dat instond voor het ontwerp van de technische uitrusting, toonde aan dat met de combinatie van geothermie en betonkernactivering een duurzame oplossing haalbaar en betaalbaar is. De geothermische studie werd uitgevoerd door IFtech. Smet boringen voerde de boringen uit.

Meer info: www.smartgeotherm.be