Doorzoek volledige site
18 september 2017 | JOKE WELTENS

Infinity, het kantoor van de toekomst (Encon)

Illustratie | Encon
Illustratie | Encon
Illustratie | Encon

Encon is gestart met de bouw van een nieuw kantoor in Bilzen. Infinity, zoals het gebouw werd gedoopt, moet als voorbeeld dienen voor het kantoor voor de toekomst. De keuze van de naam komt voort uit de vorm van het gebouw dat van bovenuit gezien een oneindigheidsteken is wat symbool staat voor de duurzame aanpak van het bedrijf. Robin Bruninx van Encon komt het project toelichten tijdens Sustainable Building Academy.

Encon is een onafhankelijk bureau gespecialiseerd in creatieve en vernieuwende oplossingen voor energiebesparende en duurzame projecten voor industriële bedrijven. Om daad bij het woord te voegen over hun filosofie moet Infinity het paradepaardje van Encon worden. Het zal namelijk het eerste KMO-gebouw in Europa zijn dat zowel het BREEAM als het LEED-duurzaamheidscertificaat zal behalen. Dat is Encon, gecertificeerd auditeur van beide systemen, aan zichzelf verplicht.

 

Volledig CO2-neutraal

Als ontwerper word je tijdens de lezing meegenomen op een wandeling doorheen de mogelijkheden van het gebouw zodat je kan kennismaken met de vele groene en vernieuwende technieken. In totaal zijn er een 25-tal technieken toegepast en fossiele brandstoffen worden niet aangewend. Het gebouw zal volledig CO2-neutraal zijn. Zo wordt in de eigen energie voorzien door een windturbine en sun trackers. Een BEO-veld gecombineerd met een warmtepomp zal het gebouw koelen en verwarmen op een energiezuinige manier.

Infinity bevat naast kantoren die verbonden zijn met een oneindige wandellus, een onderzoekslabo waar verder onderzoek gebeurt naar nieuwe en energiezuinige technologieën.

Het gebouw is opgevat als een levende toonzaal waar de verschillende technieken voor verwarming, koeling, verluchting, verlichting en energieopwekking worden toegepast. Infinity als belevingscentrum met de ambitie om andere KMO’s te inspireren zodat ook zij verstandige keuzes kunnen maken inzake technieken waardoor activiteiten kostenefficiënter, milieuvriendelijker en toekomstgericht worden.

 

Lokale producten

Niet enkel de technieken in het gebouw zijn geoptimaliseerd, maar ook de materialenselectie is zorgvuldig gebeurd. Bij keuze van leveranciers van materialen zal bewust worden gekozen voor lokale productie. Daarnaast beoogt Infinity ook pionier te zijn op het vlak van welzijn en gezondheid van de werknemers, op het vlak van gebouwmanagement en ecologie.

Binnen Encon geloven ze namelijk dat medewerkers efficiënt laten werken in een aangename en inspirerende werkomgeving het gebouw meer zal opbrengen dan het zal kosten. Zo wordt er dynamische verlichting voorzien, is de natuur aanwezig in het gebouw en wordt sociaal contact via centrale middenpleinen bevorderd.

Als laatste wil Encon het signaal geven dat door een meerinvestering in hernieuwbare en efficiënte technieken de vastgoedwaarde van een gebouw in stand kan worden gehouden en in dit geval zelfs een waardestijging betekent.

 

Robin Bruninx geeft tijdens Sustainable Building Academy om 15u00 een lezing over het nieuwe kantoorgebouw. Het volledige programma kan je hier raadplegen, inschrijven doe je hier