Doorzoek volledige site
18 september 2017 | JOKE WELTENS

Securex Gent: een passief kantoorgebouw met BREEAM-certificaat

Illustratie | Arch&Teco Architecture + Planning
Illustratie | Arch&Teco Architecture + Planning
Illustratie | Arch&Teco Architecture + Planning

In Gent zal aan de Verenigde-Natieslaan volgend jaar gestart worden met de bouw van een kantorencomplex voor Securex. Niet zomaar een kantoorgebouw, de opdrachtgevers ambiëren een passief kantoorgebouw met BREEAM-certificaat, naar een ontwerp van Arch & Teco Architecture and Planning. Je komt er alles over te weten tijdens Sustainable Building Academy

Nieuwe gebouwen van vandaag bepalen grotendeels het energiegebruik mee van de toekomstige gebruikers. Nieuwe energieverspillende (ver-)bouwprojecten zijn daarom maatschappelijk ontoelaatbaar. Steeds meer bedrijven voelen zich geroepen om bij nieuwbouw of renovatie te kiezen voor een duurzaam project.

BREEAM is een duurzaamheidsbeoordelingsmethode voor o.a. gebouwen. Bij een BREEAM-evaluatie worden de prestaties van een gebouw beoordeeld op basis van het totaal aantal punten (credits) dat het gebouw behaald in een reeks categorieën, die variëren van energie naar ecologie. De uiteindelijke score wordt uitgedrukt in een rating met sterren.

Aan de hand van het project van Securex zal toegelicht worden hoe je een BREEAM-certificaat kan behalen, wat de aandachtspunten bij het ontwerpen zijn en de voordelen.

 

Beredeneerd ontwerp

Het nieuwbouwontwerp is gegroeid vanuit de combinatie van technieken, duurzaamheid en stabiliteit en niet louter vanuit een esthetisch concept. Het bestaande kantoorgebouw zal worden afgebroken. In de presentatie zal dieper ingegaan worden op het L-vormige grondplan met een betonnen kern als hoeksteen. Deze indeling levert niet alleen voordelen op voor de constructie van de twee uithoeken van het gebouw maar betekent ook een hoge flexibiliteit naar de indeling en dus de gebruikers toe.

Gedurende de lezing zal duidelijk worden dat niets aan het toeval is overgelaten. De technieken en de daaraan verbonden binnenafwerking zijn beredeneerd gekozen. Aan de hand van drie scenario’s werden de kostprijs, de levenscyclus en de impact op de binnenafwerking bestudeerd. In detail zal je vernemen welke van de scenario’s het meest gunstigste is op energetisch, economisch en esthetisch vlak. Zichtbare ventilatiekanalen worden hierbij niet geschuwd maar opgenomen in het interieur.

 

BREEAM

Het gevelontwerp is het resultaat van een gevelstudie waarbij het meest energetische en economische ontwerp heeft gewonnen. Ook op andere categorieën binnen BREEAM scoort het gebouw goed. Er zijn maatregelen genomen naar transport toe, om de ecologische waarde van het terrein te verbeteren en om een optimaal water- en energiebeleid te hebben.

In kort: de ontwerper heeft samen met de andere bouwpartners elke hindernis op het vlak van technieken, stabiliteit en esthetica omgedraaid tot een voordeel en zo behaalt het gebouw in een initiële beoordeling in de ontwerpfase een ‘very good’ BREEAM-score.

 

Tijdens Sustainable Building Academy geeft Nathalie Landrieu  van Arch & Teco Architecture and Planning een lezing over Securex Gent. Het volledige programma vind je hier, inschrijven kan via deze weg