Doorzoek volledige site
18 september 2017 | JOKE WELTENS

Hoe design, duurzaamheid en gezondheid combineren: 3E’s visie op WELL-accreditatie

Illustratie | Marc Mueller - pexels

Het grootste deel van onze tijd brengen we door in een binnenomgeving. De gezondheid, de productiviteit, het welzijn en het geluk van de gebruikers zouden een belangrijke rol moeten spelen bij het ontwerp van een gebouw. Hoe kan je hier als ontwerper op inspelen? 3E beantwoordt deze en andere vragen tijdens Sustainable Building Academy

Het internationale bedrijf IWBI , dat opgericht werd in 2013, wil een beweging teweegbrengen die gezondheid en welzijn in gebouwen maar ook gemeenschappen overal ter wereld bevordert. In 2014 lanceerde ze de ‘WELL Building Standard’ na zeven jaar onderzoek en ontwikkeling.

 

WELL-acreditatie

Tijdens de lezing zal deze norm, die opgedeeld is in allerlei concepten die toegeschreven zijn aan het menselijke lichaam zoals lucht, verlichting, de geest, ... , toegelicht worden. Deze concepten zijn namelijk een tool om de gezondheid en het welzijn in interieurruimtes, gebouwen en gemeenschappen te meten, te implementeren en te bevorderen zodat op hun beurt de gebruikers er beter van worden.

Aan de hand van voorbeelden zal 3E demonstreren op welke manier zij het welzijn van gebruikers maar ook die van passanten tracht te garanderen. Daarenboven zal het bedrijf zijn ervaringen met WELL-accreditatie delen, wat de voor- en nadelen zijn en je bovendien informeren over hun bredere aanpak van duurzame en gezonde gebouwen en hoe dit te integreren in het ontwerpproces. De lezing zal volledig in het Engels worden gegeven.

 

Welzijn gebruikers op de eerste plaats

Krijg een antwoord op de vraag of het belangrijk is om op de kar van de WELL-accreditatie te springen. Door het toepassen van de WELL-richtlijnen geef je o.a. als ontwerper een sterk signaal naar de gebruikers van een gebouw dat je hun welzijn op de eerste plaats zet door aandacht te schenken aan de binnenomgeving en gezondheid. De richtlijnen kunnen toegepast worden zowel op bestaande gebouwen als op nieuwe gebouwen.

3E is tevens de eerste WELL Accredited Professional (WELL AP) in België. Daarnaast heeft 3E ervaring als BREEAM-assessor. Ook vanuit deze invalshoek wil 3E zijn visie delen over het bouwen van groenere en gezondere gebouwen. De WELL-norm is namelijk compatibel met andere industriële referenties zoals o.a. LEED en binnenkort ook met de BREEAM-certificering.

 

Het volledige programma van Sustainable Building Academy kan je hier raadplegen. Inschrijven doe je via deze weg