Doorzoek volledige site
20 september 2017

Hoogste uitkijktoren ter wereld in hout

De toren rijst op uit een groot meer in Central Park. Illustratie | Studio DFA
Het gevaarte is met 217 meter de hoogste uitkijktoren ter wereld. Illustratie | Studio DFA
De opbouw van de toren. Illustratie | Studio DFA
Voor de rasters wordt gelamineerd hout gebruikt. Illustratie | Studio DFA
De toren bevat een filtratiesysteem dat het water van het meer zuivert. Illustratie | Studio DFA

Studio DFA heeft een uitkijktoren ontworpen voor Central Park in New York. Als deze prefab constructie in hout wordt gebouwd, is ze met 217 meter de hoogste houten toren ter wereld.

De New York Tower rijst in het park op uit het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir, een meer dat vijf voetbalvelden groot is en zwaar vervuild, aldus designstudio DFA in New York. Het meer is om die reden omheind en niet toegankelijk. De toren wordt voorzien van een filtratiesysteem dat het water zuivert, zodat er weer gezwommen en gezeild kan worden. Op die manier fungeert het gevaarte niet alleen als uitkijktoren. De spits boven de houtconstructie fungeert als bliksemafleider.

 

Gelamineerdhouten balken

De toren wordt gemaakt van twee helixrasters die bestaan uit prefab gebogen gelamineerdhouten balken die ter plekke binnen zes maanden gemonteerd kunnen worden. Het eerste deel van de toren tot 145 meter bevat een stalen kern met het filtratiesysteem en wordt verankerd met trekstangen in een betonnen fundering. Tussen de 115 en 145 meter wentelen de bezoekers via een stalen spiraal naar boven. Daarboven bestaat de constructie enkel uit hout. Het rasterpatroon is gebaseerd op het mandvlechtwerk van de Lenape-indianen die vroeger tijden in Manhattan leefden.

GERELATEERDE DOSSIERS