Doorzoek volledige site
20 september 2017

De Praatstoel: Thomas Ghyoot & George Hideaki Nakanishi (SVR-ARCHITECTS)

V.l.n.r.: Thomas Ghyoot (bachelor), Philippe Van Goethem, George Hideaki Nakanishi (master). Illustratie | SVR-ARCHITECTS

Naar jaarlijkse gewoonte bekroont de Prijs Jef Van Ranst een pas afgestudeerde architect die zijn meesterschap kon aantonen in het gebruik van voorstellingstechnieken met de vrije hand. Dit jaar wonnen master student George Hideaki Nakanishi en bachelor student Thomas Ghyoot deze prijs. Beiden namen ze de geldprijs in ontvangst en George krijgt de mogelijkheid zijn stage te voltooien bij SVR-ARCHITECTS.

Over welk studieproject ben je het meest fier en waarom?

George: Tijdens mijn studies heb ik architectuur leren ontdekken en ermee experimenteren op de meest innovatieve manieren. Mijn eindwerk bundelde alle kennis die ik tijdens mijn studie vergaard heb. Ik kon zo mijn architectuurvisie en mijn ontwerpmethodes tentoonspreiden, die hopelijk ooit anderen kunnen inspireren. 

Thomas: Mijn bachelorproef. Omdat dit project het grootste een meest veeleisende project is geweest tot nu toe. Uit dit project heb ik het meeste voldoening gehaald door verscheidene redenen. Ik denk ook dat dit project van alle opdrachten het meest persoonlijke resultaat heeft opgeleverd.

 

Welk project van jouw stagebureau vind je geslaagd en waarom?

George: BIOSCAPE van SVR-ARCHITECTS is mijn favoriet. De gebouwen doen denken aan high tech-aparatuur in een laboratorium. De ruimtes tussen de gebouwen fungeren als grote glazen gangen waardoor je de onderzoekers aan het werk kan zien. 

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor jou een schot in de roos?

George: Als je het over Belgische architecten hebt, is Victor Horta sowieso een vermelding waard. Ook het project 'De Mouterij' van BOGDAN & VAN BROECK is de moeite. 

Thomas: House H van architecten Broekx-Schiepers. Een eengezinswoning gerealiseerd in 2015. Deze woning is  ook voor mezelf een grote inspiratie geweest net zoals enkele andere projecten van hen. Hun werk heeft vaak ook iets ludieks, iets typisch Belgisch, zeker naar materialiteit toe. Ik hou er wel van hoe zij met eenvoudige ingrepen toch iets sterk weten te creëren.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor jou een grote bron van inspiratie?

George: Japanse architectuur weet mij vaak te inspireren. Een Kenzo Tange of Toyo Ito, maar ook kleinere bureaus zoals Takehsi Hosaka architects. 

Thomas: Ik heb altijd wel bewondering gehad voor het werk van Junya Ishigami en enkele van zijn Japanse collega’s. Ook architecten als Venturi, Scarpa  en Bofill hebben me wel geïnspireerd, maar degene die mij misschien het meest heeft weten inspireren is John Kormeling. Hoe hij met zo’n jeugdig enthousiasme over architectuur spreekt, werkt erg aanstekelijk.

 

Wat zijn volgens jou de meest geslaagde bouwprojecten in het buitenland?

George: Elbphilharmonie, Herzog & de Meuron en Louvre Abu Dhabi van Jean Nouvel. 

Thomas: Berrardo Museum in Lisabon, La Murrala Roja van Riccardo Bofill, Museo de los Molinos van FloresPrats architects. Kait workshop op de Kanagawa Institute of Technology Workshop / Junya Ishigami. Er zijn ongetwijfeld nog meer geslaagde en meer recente internationale projecten, maar ik haal deze 4 er uit omdat ik deze nog recent bezocht heb. Ze hebben echt een sterke indruk op me nagelaten.  

 

Welke jongen architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jou?

George: Julien De Smedt. Hij heeft zijn kantoor JDS Architects uitgebouwd tot een grote gevestigde internationale waarde met een boeiend portfolio. Hij geeft altijd een extra laag aan architectuur, in zowel kleine als grote projecten. 

Thomas: Bram Van Roey. Een pas afgestudeerde jonge architect van Sint-Lucas. Van zijn medestudenten kreeg hij al de bijnaam Starchitect.

 

Wat vind je zo boeiend aan het beroep architect?

George: Architectuur is het mooiste beroep ter wereld. Een architect moet dan ook van alle markten thuis zijn. Om de personaliteit van een klant in een gebouw te materialiseren, moet je eerst zijn beroep 'worden' (psycholoog, muzikant, dokter ...) om te begrijpen hoe hij de ruimte benut. Die beleving voeg je vervolgens samen met jouw architectuurkennis, wat resulteert in een ontwerp. Als architect heb je ook de mogelijkheid en verantwoordelijkheid om te werken aan een betere wereld: nadenken over vernieuwing, oplossing zoeken voor problemen, allemaal met behulp van architectuur. Je bent dus een manusje van alles, en dat maakt het zo interessant. 

Mijn kinderen moeten doen wat ze graag doen, en zo aan hun eigen weg timmeren. 

Thomas: Het boeiende aan het beroep architect vind ik ongetwijfeld dat elke uitdaging verschillend is. Elke opgave is anders en vergt een andere manier van denken waardoor je nieuwe inzichten bekomt. Het is leuk als je ergens aan begint maar nog geen idee hebt wat het resultaat zal zijn. Door die zoektocht  blijft de discipline boeiend en fris.

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jouw architecturale ontplooiing?

George: Na een stage bij Takeshi Hosaka architects in Japan ben ik gaan experimenteren met architectuur: wat kan het zijn, in tegenstelling tot wat  het nu is. Als student had ik de vrijheid om plezier te hebben met mijn projecten en zo nieuwe kennis te vergaren. 

Thomas: Er is niet echt 1 specifieke ontmoeting geweest die bepalend is geweest. Als ik er een zou moeten uithalen zou ik zeggen: de ontmoetingen met de Ontwerp-docenten op Sint-Lucas wiens vak ik onsuccesvol heb afgerond. Hieruit heb ik veel geleerd, niet perse over architectuur maar vooral over mezelf.

 

Waar liggen jouw ambities als stagiair-architect? Waar zie je jezelf binnen tien jaar? 

George: Het verschil tussen student-architect en architect is gigantisch. Daarom wil ik me eerst settelen in het wereldje. Ik hoop zo mijn vaardigheden te ontwikkelen, en het bureau waarvoor ik dan zal werken vooruit te helpen met mijn frisse blik op architectuur. Tien jaar is lang, maar misschien heb ik dan een eigen bureau. Ik denk er zelfs aan om ooit een architectuurschool te openen. 


Thomas: Graag zou ik binnen 10 jaar een eigen bureau opgestart hebben. Kleinschalig en het liefst met enkele vrienden of mensen die me boeien. In België of in het buitenland maakt op zich niet uit.

 

Faits divers

 

Welke job zou je (gaan) uitoefenen als je geen architect was?

George: Astronaut

Thomas: Waarschijnlijk een saaie kantoorjob of schilder

 

Waar hebt je jouw architectuuropleiding gevolgd?

George: KU Leuven Campus Sint-Lucas Gent

Thomas: Sint-Lucas

 

Bij wie hebt je stage gelopen?

George: mijn stage start nu bij SVR-ARCHITECTS

Thomas: Nog nergens

 

Wat was de titel van jouw eindwerk?

George: The Draughtsman's contract: infrastructure and the utopian blue

Thomas: Vrienden

 

Favoriet architectuurboek

George: Geoff Manaugh’s A Burglar's Guide to the City

Thomas: Learning From Las Vegas

 

Favoriet ander boek

Thomas: Siddartha – Hermann Hesse

 

Favoriete film

George: Interstellar

Thomas: Merlijn de tovenaar

 

Favoriet tv-programma

George: ben niet zo'n tv-fan

Thomas: Game of Thrones

 

Favoriete muziek

George: alle genres

Thomas: Beach boys/ Jon Hopkins / The Beatles

 

Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door

George: met vrienden

Thomas: Al bij al wel. Met vrienden en muziek

 

Favoriete Belgische stad

George: Brugge

Thomas: Diest

 

Favoriete Europese stad

George: Brasov

Thomas: Amsterdam

 

In welk land zou je het liefst geboren en opgegroeid zijn?

George: Roemenië

Thomas: Canada (maar eigenlijk zeer content met Belgische nationaliteit)

 

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?

George: tennis

Thomas: Voor architectuur: zeer actief / tijdens architectuur: zeer passief (voetbal/rugby) / Na architectuur hopelijk terug actief !

 

Favoriete architectuursite

George: archdaily.com

Thomas: Socks-studios.com

 

Favoriete andere website

George: futurism.com

Thomas: Youtube.com