Doorzoek volledige site
20 september 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Gewikt en gewogen: Sz1- 80 & 50 en type Db akoestische panelen (ebtca bvba burg)

Illustratie | D. De Smet
Illustratie | D. De Smet

Architectenbureau ebtca bvba ontwierp het nieuwe cultuurcentrum met bibliotheek (ccdefactorij.be) in opdracht van BELFIUS voor het AGB gemeentebestuur Zaventem. Om in de concertzaal een optimale akoestiek te garanderen, werden panelen van PRINTacoustics geplaatst: type Sz1- 80 & 50 en type Db. De panelen werden afgewerkt met een notelaarfineer in contrast met het zichtbeton. Architect Tom Caluwaerts geeft tekst en uitleg.

Waarom hebt u voor dit product gekozen?

De concertzaal werd ontworpen naar de meest perfecte akoestische vorm: de schelpvorm. Om deze akoestische eigenschappen nog te versterken zijn de wanden afgewerkt met absorberende en absorberend/reflecterende panelen. De performantie van deze panelen zit in het antwoord op de specifieke akoestische vraag gekoppeld aan een uniform uitzicht van de verschillende soorten plaattypes.

 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De gesegmenteerde panelen passen zich perfect in in de schelpvorm van de zaal. Het gebruik van geprefabriceerde panelen tegenover een ter plaatse uit te timmeren akoestische constructie drukte de prijs.

 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

De akoestische nametingen in situ werden uitgevoerd na uitvoering van alle werken. De resultaten overtreffen de gesimuleerde verwachtingen.

 

Zijn er bepaalde zaken waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Levertermijn en beheersing van de luchtvochtigheidsgraad op de bouwplaats.

 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

Akoestisch comfort is vandaag een hot topic. Het product is dan ook uitermate interessant voor de afwerking van ruimtes waaraan hoge akoestische eisen worden gesteld.  

 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

Binnen de hogere prijsklasse is de prijs van het materiaal vergelijkbaar met de overige bekledingspanelen met eenzelfde performantie.