Doorzoek volledige site
20 september 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Balkons L'Aiglion in het nieuw dankzij Sika Balcony Premium System

De achtergevel van de residentie L' Aiglon te Oostende, gebouwd begin jaren zestig, heeft zes verdiepingen met doorlopende balkons van vijftig meter lang. Door scheidingswanden te plaatsen heeft elk appartement zijn eigen balkon. In het najaar van 2016 is de firma Van Huele begonnen met een grondige renovatie van de achtergevel waarbij de balkons volledig werden gestript tot op het naakte beton en opnieuw werden opgebouwd en beschermd volgens de regels van de kunst. Daarvoor werden oplossingen van Sika gebruikt. Het studieubureau was Buro Nova.

Voor de balkons is een doeltreffende waterdichting en een langdurende bescherming tegen de schadelijke weersinvloeden, carbonatatie en chlorides noodzakelijk. Het oorspronkelijke uitzicht van de balkonvloer diende behouden te blijven en daarom werd opnieuw gekozen voor rode tegeltjes als vloerafwerking.

 

Volledige bescherming

Na een correcte voorbereiding van de ondergrond waarbij een druksterkte van 25 N/mm² en een cohesieve treksterkte van gemiddeld min. 1,5 N/mm² wordt behaald, kan het vloeibare waterdichtingssysteem Sika Balcony Premium System toegepast worden. Hierbij wordt het volledige horizontale oppervlak met de opkanten en balkonneuzen ingepakt zodat het geheel beschermd is.

 

Naadloze oplossing

Sika's hoogkwalitatieve balkonsysteem bestaat uit 2 PU-coatinglagen Sikafloor-405 versterkt met Sika Reemat Premium, een niet-geweven glasvezelmat die zich gemakkelijk rond details laat vormen. Het resultaat is een naadloze, scheuroverbruggende oplossing die een volledige integratie van dilatatievoegen, afvoerputjes en doorvoerpijpen toelaat zonder overlappingen of naden waardoor waterinfiltratie wordt vermeden. Door gebruik te maken van PU-coatings die ademend en waterdampdoorlatend zijn, kan ingesloten vocht ontsnappen zonder blaasvorming.

 

Gebruiksvriendelijk, ook bij onstabiel weer

Nog een bijkomend voordeel is de unieke MTC (Moisture Triggered Chemistry) technology waarbij de vloeibare coating de luchtvochtigheid gebruikt om het uithardingsproces in gang te zetten, maar niet meer gaat reageren met vocht tijdens het uithardingsproces. Daardoor gaat de coating niet opschuimen bij contact met water in zijn onverharde toestand, wat hem zeer gebruiksvriendelijk maakt bij onstabiel weer. Kortom, het systeem is bestand tegen alle weersinvloeden.

Sika's balkonsysteem met tegelafwerking, Sikafloor Monoflex Tiling System bezit een ATG-goedkeuring en een CE markering conform EN 14891. Deze CE-markering is verplicht en beschrijft de voorwaarden waaraan voldaan moet worden als tegels rechtstreeks verkleefd worden op een vloeibare waterdichting. Op het Sika-waterdichtingssysteem wordt een instrooilaag van Sikafloor-405 met kwartskorrels aangebracht die zorgt voor extra hechting bij zowel hoge als lage temperaturen. Hierop worden tegels verkleefd met de hoogwaardige dunbed tegellijm Sika Tile Adhesive. Als voegmortel wordt SikaCeram CleanGrout gehanteerd, een voorgemengde voegmortel die beschikbaar is in 25 kleuren. De totale balkonbescherming van Sika bestaat erin dat ook de balkonhemels worden behandeld zodat ook langs deze weg geen aantasting van het beton kan plaatsvinden. Dankzij de hoog elastische, scheuroverbruggende en damp-open coating Sikagard Monolastex is ook die voorwaarde vervuld.

GERELATEERDE DOSSIERS