Doorzoek volledige site
27 september 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Solatube draagt bij aan renovatie van Werelderfgoed museum

De toetreding van natuurlijk daglicht in een gebouw kan het verschil maken tussen een prettige en onaangename verblijfruimte. Uit onderzoek (de grote verbouwenquête) blijkt dat tweederde van de mensen renoveren uit overweging voor meer comfort. Daarna was ‘om meer energie te besparen’ de meest genoemde reden door de helft van de mensen. Om het energieverbruik te beperken wordt er vaak gelijk aan daglicht gedacht. De Solatube is dé oplossing voor optimale lichtopbrengst en om tegelijkertijd energie te besparen. Een goed voorbeeld daarvan is het openluchtmuseum van Bokrijk.

Het openluchtmuseum van Bokrijk in Genk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De volksspellenschuur- en tuin is één van de grootste publiekstrekkers van dit museum. Bezoekers kunnen er spellen uitproberen als kegelen, krulbollen, beugelen of steltlopen. Deze spellen zorgen ervoor dat mensen kennis maken met het rijke culturele erfgoed. Echter, na twintig jaar intensief gebruik is de schuur aan een flinke renovatie toe. 

 

Vraagstuk

De spelschuur is verouderd en wordt gerenoveerd om het gebouw een hedendaagse uitstraling te geven. Uiteraard wordt het werk uitgevoerd met behoud van het authentieke karakter van speelterrein. De oude schuur heeft een tekort aan daglicht. Aangezien ramen plaatsen geen optie is vanwege het ontbreken van een onderdak, werden alle mogelijke oplossingen bekeken.

 

Oplossing

Het strodak wordt vervangen door een rieten dak. De Solatube bleek de ideale oplossing met een gering aan dakopeningen. Door middel van de Solatubes wordt er maximale lichtopbrengst naar binnen gehaald zonder de oorspronkelijke bouw aan te tasten. Er zijn drie Solatubes type 290 DS geplaatst met een verhoogde loden dakdoorvoer, speciaal van rieten daken. Dankzij de daglichtbuizen is de daglichttoetreding aanzienlijk verbeterd

GERELATEERDE DOSSIERS