Doorzoek volledige site
04 oktober 2017 | KEVIN MOENS

39 appartementen ontkiemen in vroegere gisterijgebouw van brouwerij Alken

Illustratie | Univ Architecten
Illustratie | Univ Architecten
Illustratie | Univ Architecten
Illustratie | Univ Architecten
Illustratie | Univ Architecten
Illustratie | Univ Architecten
Illustratie | Univ Architecten
Illustratie | Univ Architecten
Illustratie | Univ Architecten
Illustratie | Univ Architecten

Een nieuw woonproject van Univ Architecten brengt letterlijk en figuurlijk leven in de brouwerij. Er komen 39 appartementen in het oude gisterijgebouw van de brouwerij van Alken te liggen. De historische elementen (de gevels en het iconische witte brugje) blijven behouden, in combinatie met appartementen in loftstijl en een groene binnentuin. Eind 2019 nemen de eerste inwoners hun intrek.

Wie Alken zegt, zegt de brouwerij. Sinds 1881 domineert de imposante site van Alken-Maes het centrum van de gemeente. Binnenkort kunnen de Alkenaren – en bij uitbreiding de Limburgers – zich helemaal vereenzelvigen met de brouwerij.

 

Respect voor historisch gebouw

Alwin Put, marketing manager bij bouwheer D-Build, weet meer: “Het bijzondere aan dit project is dat de 39 ruime appartementen in het vroegere gisterijgebouw van de brouwerij komen te liggen. Vroeger werd hier de smaak van Cristal bepaald, door een specifiek traag gistingsproces. Nu ontkiemt in dit gisterijgebouw een woonproject. In het voorjaar van 2018 start de afbraak van het bestaande gebouw, daarna volgen de stabilisatiewerken en de bouwfase. Eind 2019 nemen de eerste inwoners er hun intrek. Zij zorgen dan – letterlijk en figuurlijk – voor leven in de brouwerij.”

Het gisterijgebouw werd al sinds jaar en dag niet meer gebruikt. Daarom drong een herbestemming zich op. “We respecteren echter wel het karakter van het historische gebouw”, vertelt Alwin. “De unieke voorgevel en rechtergevel van het gebouw – op de hoek van de Grootstraat en de Stationsstraat – blijven integraal behouden. Hieraan dankt het project zijn strakke industriële look. Ook het iconische brugje over de Grootstraat, een landmark in Alken, blijft intact. Het wordt zelfs opengesteld voor het publiek. Achter de historische muren verrijzen moderne appartementen in loftstijl. Dankzij de binnentuin met vijver woon je in het groen, en dat op een steenworp van Alken centrum. Die combinatie van rust en beleving is zeldzaam.”

 

Levenslang wonen

Mark Bollen (Univ Architecten) is het creatieve brein achter het project. Architecturaal springen volgens hem drie zaken in het oog: “Het is ten eerste een duurzaam complex. We gebruiken consequent duurzame materialen. En via warmtepompen, warmterecuperatie, … streven we naar een zogenaamd ‘bijna-energieneutraal’ gebouw. De terrassen van ‘Aan de brouwerij’, ten tweede, zijn uitzonderlijk talrijk en groot. De meeste appartementen beschikken over twee terrassen. Pronkstuk is het appartement met een terras van 44m², dat uitkijkt op de binnentuin. Daar heb je weliswaar geen zicht op zee, maar wel zicht op de vijver (lacht). Ten slotte is het wooncomplex heel rolstoeltoegankelijk en kan de indeling van de appartementen makkelijk aangepast worden. Je kan hier dus levenslang wonen.”

GERELATEERDE DOSSIERS