Doorzoek volledige site
04 oktober 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Intelligente verlichting waarborgt veiligheid op parking Château de Jehay

De verlichting van een parking is een zeer belangrijk gegeven om de veiligheid en de zichtbaarheid van de voetgangers en de autobestuurders te waarborgen. Voor de parking van Château de Jehay moest de verlichting, behalve deze criteria, zich integreren in deze majestueuze omgeving en het natuurlijk milieu respecteren. De verantwoordelijken hebben gekozen voor de elegantie en de efficiëntie van Schréder-systemen: het Teceo verlichtingstoestel op Thylia mast in combinatie met een intelligent beheerssysteem om het energieverbruik te verminderen..

Voor de verantwoordelijken begint het onthaal van de bezoekers vanaf hun aankomst op de parking. Dit is één van de redenen om de parkeerplaats, tegenover het kasteel, grondig te schikken. De parkings zijn gevoelige plaatsen waar de voetgangers in contact treden met autovoertuigen. ‘s nachts speelt de verlichting er een belangrijke rol om de veiligheid te waarborgen voor deze twee soorten gebruikers.

 

Bosrijke omgeving

De verantwoordelijken wensten dat deze nieuwe verlichting voor de bezoekers een gevoel van veiligheid, maximaal visueel comfort en het voorkomen van verblinding tot stand zou brengen. Daarenboven moest deze zich perfect integreren in het klassieke kader van Château de Jehay en de bosrijke omgeving waarin het zich bevindt.

 

Intelligent dimming systeem

Om aan deze vraag te kunnen beantwoorden heeft Schréder voorgesteld de Teceo LED verlichtingstoestellen te plaatsen op de Thylia masten met dubbele boog. De verlichtingstoestellen zijn voorzien van een intelligent dimming systeem, gestuurd door bewegingssensoren en geïnstalleerd op elk toestel. 

Zodra een voetganger of een automobilist in beweging is, wordt deze door een infrarode sensor waargenomen die de informatie verstuurd naar een intelligent controlesysteem die deze progressief doet klimmen naar een lichtniveau tot 100% om de gebruiker niet te verblinden. 

Wanneer geen beweging wordt waargenomen in een periode van 3 minuten, wordt het lichtniveau vermindert met 70%. Het maximaal vermogen, een niveau van ongeveer 15lux, wordt enkel bereikt wanneer een beweging plaats vindt in de zone van het verlichtingstoestel. 

De originaliteit is dat elk toestel voorzien is van een bewegingssensor. De verlichtingstoestellen zijn met elkaar verbonden door middel van radiogolven, zodat elk van deze een sein kan geven voor de ontsteking  naar de anderen.  

 

Energiebesparing

Deze intelligente verlichtingsoplossing biedt een energiebesparing van ongeveer 60% in vergelijking met een statische installatie. Bovendien, gezien de bosrijke omgeving van dit oord, laat deze verlichting ‘op aanvraag’ toe een perfect evenwicht te vinden tussen enerzijds het comfort van de gebruikers en anderzijds het respect van het natuurlijk milieu. 

De verantwoordelijken werden verleid door het sober en esthetisch design van de Teceo welke perfect past in het kader van het domein van Château de Jehay. Daarenboven biedt de combinatie van de Teceo met de Thylia mast van Schréder een elegant geheel die de parking harmonieus kleedt. Deze organische vormgeving is zeer gelijkwaardig met de betoverende sfeer van dit oord.