Doorzoek volledige site
12 oktober 2017

Drawing Ambience toont unieke collectie tekeningen van gouden generatie architecten

Zaha Hadid Illustratie | Zaha Hadid
Daniel Libeskind Illustratie | Daniel Libeskind
OMA Illustratie | OMA

Het Vlaams Architectuurinstituut brengt de reizende tentoonstelling Drawing ambience. Alvin Boyarsky and the Architectural Association naar deSingel. Na New York en Berlijn kan je nu ook in Antwerpen de unieke collectie van architect en mentor Alvin Boyarsky bewonderen.

De tweede helft van de 20ste eeuw werd gekenmerkt door een stijgende dynamiek en een internationale uitwisseling van ideeën. Deze Zeitgeist is terug te vinden in de geëxposeerde werken, waarvan de meeste dateren van de jaren 1980. Het was een tijd waarin de internationale oriëntatie van de Architectural Association School of Architecture (AA), gekoppeld aan een groeiende interesse in tekenen, een frisse impuls gaf aan de zoektocht naar een nieuwe architecturale taal.

 

Boyarsky’s collectie bevat tekeningen van onder andere Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Daniel Libeskind en Bernard Tschumi

 

De AA wordt terecht gezien als een van de belangrijkste leveranciers van architecturaal talent en leverde talrijke Stirling en Pritzker Prize-winnaars af. Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Nigel Coates, David Chipperfield, Ben van Berkel, Will Alsop en andere beroemde architecten, zijn oud-studenten van de school. Veel afgestudeerden keerden later terug om er les te geven.

De diverse artistieke uitgangspunten, gevarieerde technieken en geografische herkomst van deze tekeningen en hun relatie tot de gebouwde architectuur, getuigen van het grote belang van Alvin Boyarsky’s levenswerk. Hij werd in 1928 in Canada geboren en studeerde architectuur aan de McGill University in Montreal. Nadat hij zijn eerste stappen in het beroepsleven had gezet, voltooide hij het postgraduaat aan de Cornell University en begon les te geven aan de University of Oregon, de Bartlett School of Architecture en de Architectural Association School of Architecture, Londen, waar hij van 1971 tot 1990 de leiding had. Alvin Boyarsky was van mening dat het uitlokken van sociale kritiek de belangrijkste taak van een architectuurschool was.

Hij bevorderde de internationale blik van de AA en gooide het roer van het studieprogramma totaal om door de introductie van de zogenaamde ‘units’ die vrijelijk konden worden gekozen. In het programma werd ook veel belang gehecht aan architectuurtekenen.

 

‘Drawing Ambiance biedt een unieke inkijk in een architectuurwereld waar met de hand tekenen nog regeerde’

The Architectural Review (13 Mei 2015)

 

In de tentoonstelling is vroeg werk te zien van architecten wiens namen gelezen kunnen worden als de ‘Who’s who’ van de hedendaagse architectuur, zoals Frank Gehry, Zaha Hadid, Daniel Libeskind, Rem Koolhaas en Bernard Tschumi. Ze biedt een blik in hun ideeënwereld uitgedrukt in de vorm van tekeningen. Voor Alvin Boyarsky was tekenen niet alleen een middel om te ontwerpen of te presenteren, maar vooral ook een vorm van architectuur.