Doorzoek volledige site
17 oktober 2017 | FILIP VAN DER ELST

Originele projecten met blauwe steen in de prijzen gevallen

Laureaat in de categorie 'constructie & bouw' Illustratie | © Carrières du Hainaut

In Verona zijn eind september de vijf winnaars van de ‘Blue Stone Awards’ gekozen. Zoals de naam doet vermoeden, beloont deze prijs ontwerpers die op een originele manier blauwe steen in hun project verwerken. En wie blauwe steen zegt, zegt Carrières du Hainaut uit Henegouwen, de initiatiefnemer van de wedstrijd.

De vijf winnaars werden bekend gemaakt op de stand van Carrières du Hainaut op de Marmomac-beurs in het Italiaanse Verona. De laureaten zijn gekozen door een jury van internationale designers. Onder meer landschapsarchitect Peter Wirtz van Wirtz International Landscape Architects, designer Geert Buelens van EER Architectural Design en interieurarchitect Kurt Wallaeys van Wallaeys Designers.

Het thema van de wedstrijd is ‘Blauwe steen in een ander daglicht’: de deelnemers moesten bewijzen dat ze een nieuw gebruik van de blauwe steen konden bedenken. Volgens Carrières du Hainaut wordt blauwe steen immers erkend als één van de beste bouw-en designmaterialen, maar is er nog ruimte voor vernieuwing.

 

 

Winnaars

Categorie ‘object of decoratie’: Simon Gerssen van Weerstand Natuursteen (Nederland)

De Nederlander Gerssen kreeg de award voor het gebruik van blauwe steen in een koffietafel. De blauwe steen haalde hij uit een massieve blauwe stenen buitentrap, waarvan een trede gebroken was en vervangen moest worden. “De schoonheid en de imperfectie geven deze tafel zijn charme”, vertelt Gerssen.

 

Categorie ‘interieur & design’: Eric Vanbrackel van EV&YOU

EV&YOU is actief in de lichtsector, en maakte gebruik van snijverlies van blauwe steen om een modieuze kaarslantaarn te maken. “Wanneer het kaarsvet smelt wordt de afdruk van het licht over de 12 openingen geprojecteerd. De lichtstrepen variëren in lengte naarmate de tijd verloopt, vergelijkbaar met het idee van een zonnewijzer”, legt de organisatie uit.

 

Categorie ‘constructie & bouw’: Krist Michiels van SamArchitecten

Het winnende project is een privéwoning in Haspengouw. SamArchitecten stond in voor de renovatie en uitbreiding van een oude boerderij. Voor de aanbouw werd blauwe steen gebruikt, in combinatie met muurplaatjes met getint staal. Die keuze contrasteert handig met de baksteen van het oude gebouw. "De grijsblauwe tinten van de blauwe steen benadrukken de uitgepuurde visie in een opmerkelijk natuurlijk decor", zegt Krist Michiels.

 

Categorie ‘exterieur’: Cabinet Binon (Frankrijk)

Cabinet Binon moest een park in het Franse Valenciennes nieuw leven inblazen. Het eindresultaat was het Rieurplein en Plumecocqpark. Het park werd uitgebreid naar het historische centrum en er werd een tuin van de vijf zintuigen aangelegd. Blauwe steen werd aangewend om gradueel van mineraal naar vegetaal te veranderen.

Een monumentale fontein in blauwe steen “symboliseert de entree tot het plein en biedt een plek van reflectie waar bezoekers kunnen zitten, omringd door water, minerale en vegetale elementen”, aldus landschapsarchitect David Binon.

 

Originaliteitsprijs: Chanel Kapitanj

Chanel Kapitanj ontwierp sandwichpanelen die bestaan uit blauwe steenplaten met een isolatiepaneel van binnen. Die kunnen dienst doen als akoestische barrière voor snelwegen, scheidingswanden of gevels.

 

De jonge ontwerpster had als doel om “het esthetische en grafische karakter van de imperfecties uit te buiten”. Volgens Kapitanj zijn het immers net de grafische imperfecties die van blauwe steen een uniek product maken.

GERELATEERDE DOSSIERS