Doorzoek volledige site
17 oktober 2017 | FILIP VAN DER ELST

Herbekijk de presentaties van Utility2Build

© Utility2Build (archiefbeeld 2016)

Op 27 en 28 september vond in Kortrijk Expo de tweede editie van de beurs Utility2Build plaats. Op beide dagen werden er seminaries georganiseerd rond allerlei thema’s die interessant kunnen zijn voor de utiliteitsbouw. Wie iets tijdens de sessies gemist heeft, kan de meeste presentaties nog eens doornemen.

Op 27 september ging het als eerste over nieuwe betontechnieken in de utiliteitsbouw. Broos Geysen van Verheyen Beton kwam de voordelen van C-Grid uitleggen. Van die presentatie verscheen al een samenvatting op Architectura. Daarna had Xavier Van der Wee van Kerkstoel 2000+ het over nieuwe prefab-toepassingen, zoals de comfort wanden.

Daarna kregen de bezoekers twee interessante presentaties over brandveiligheid voorgeschoteld. Hendrik Sinnaeve van Etex Group vatte de nieuwe Europese brandwetgeving samen, en de invloed daarvan op de uitvoering van compartimenteringen. Robby De Roeck van Brakel Aero had het over het belang en het nut van een goede rook-en warmteafvoer.

In de utiliteitsbouw is BIM (bouwwerkinformatiemodel) geen onbekend begrip. Op Utility2Build kregen de bezoekers praktische voorbeelden van de impact die BIM kan hebben op een project. Peggy Bovens van Bouwdata volgde de werken aan het AZ Sint-Maarten in Mechelen op en deelde haar ervaringen. Op BIMtonic.be verscheen al een samenvatting van haar uiteenzetting. Daarna was het de beurt aan Kevin Coeymans en Martijn Degerickx van Q-Bus Architectenbureau om uit te leggen hoe hun bureau aan BIM doet.  

 

 

Dag twee

Op 28 september stonden er heel andere, maar ook bijzonder interessante onderwerpen op het programma. Eerst had Johnny Vangeel van Beckhoff het over het belang van een gebouwbeheersysteem en hoe eenvoudig je daarmee ook een impact op verlichting kan hebben.

Luc François van het WTCB gaf tekst en uitleg bij ondiepe geotheormie, een energievriendelijke manier om te koelen en te verwarmen, en gaf onder meer aan waar de techniek wel of niet bruikbaar is. Daarna volgde een seminarie over warmte-krachtkoppeling. Christophe Van den Eynde van Viessmann en Tom Dilen van ENGIE Cofely legden uit hoe hun respectievelijke organisaties WKK gebruiken.

Utility2Build sloot af met drie sessies over houtbouw in de utiliteitsbouw: Joris Dehennin van Houtinfobois legde het principe van het houtbouw uit, ging dieper in op de voordelen en werkte enkele hardnekkige misverstanden van houtbouw weg. Daarna volgden twee praktijkvoorbeelden: Robby Delobelle van architectenbureau Delobelle, dat twee auditoria van de Hogeschool Gent ontwierp die volledig in hout zijn opgetrokken. En Pieter De Bruycker van Sibomat gaf toelichting bij de omvorming een kantoorgebouw in Evere tot een woonblok, met 200 appartementen. De nieuwe gevel van dat gebouw bestaat uit houtskelet.

GERELATEERDE DOSSIERS