Doorzoek volledige site
17 oktober 2017 | FILIP VAN DER ELST

Isolatie voldoet niet bij meerderheid Vlamingen

Vlamingen hechten belang aan het isoleren van hun woning, maar toch doen ze het niet genoeg. Dat blijkt uit een tweejaarlijkse enquête van het Vlaams Energie Agentschap. Energiezuinigheid blijkt geen prioriteit te zijn voor vele Vlamingen, en ook de kostprijs houdt geïnteresseerden tegen.

Uit de enquête, die werd voorgesteld bij de opening van de bouwbeurs BIS, blijkt dat zes op de tien woningen in Vlaanderen niet voldoen aan de energienorm. Negen op de tien Vlamingen vindt energiezuinigheid wel een belangrijk thema, maar echt actie ondernemen blijkt lastiger.

 

 

'Geen prioriteit'

'Geen prioriteit' was de meest genoemde reden om niet tot een grondige isolatie over te gaan. Ook een gebrek aan financiële middelen en een te lange terugverdientijd spelen een rol.

Mede daarom is slechts één op de tien Vlamingen van plan om binnen de vijf jaar te investeren in glas, isolatie of een moderne verwarmingsketel. 12% van de Vlaamse gezinnen omschrijft zichzelf als ‘niet energiezuinig’: dat is meer dan dubbel zoveel in vergelijking met vier jaar geleden.

Ook de verschillen per provincie vallen op: in Limburg vindt 69% energiebesparing heel belangrijk, in Oost-Vlaanderen is dat maar 38%.

 

 

BENOveren

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) concludeert uit de bevraging dat Vlamingen nog te weinig op de hoogte zijn van de steunmaatregelen om te renoveren. Daar wil hij verandering in brengen. De klemtoon moet volgens Tommelein liggen op “BENOveren”, ofwel beter renoveren.

Recent werd de Vlaamse Energielening hervormd, om renoveren een duwtje in de rug te geven. Toch blijkt uit de enquête dat amper vier op de tien Vlamingen die Energielening kent. Iets meer dan de helft van de Vlamingen is wel op de hoogte van het bestaan van premies voor isolatie, glas of zonneboilers, maar maakt er geen gebruik van. De totaalrenovatiebonus (26%), de burenpremie (25%) of de korting op de onroerende voorheffing (20%) zijn nog veel minder bekend.

Sommige types isolatie komen meer voor dan andere. Zo heeft ruim 90 procent van de huizen dubbel glas, en is er in 85 procent van de woningen geheel of gedeeltelijk dak-of zolderisolatie. Spouwmuurisolatie komt dan weer veel minder voor: 47 procent.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS