Doorzoek volledige site
20 oktober 2017 | FILIP VAN DER ELST

Nieuw Antwerps ziekenhuis nauw verbonden met de stad

Illustratie | © VK Architects & Engineers

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) bouwt al sinds midden 2016 aan een nieuw centrumziekenhuis in Antwerpen, dat een “referentie in de stad” moet worden. VK Studio en architectenbureau Robbrecht & Daem stonden in voor het ontwerp. In 2020 moet het ZNA Cadix klaar zijn.

ZNA had nood aan nieuwe infrastructuur in Antwerpen, en het winnende bouwteam (dat bestaat uit Kairos, VK Studio, Robbrecht & Daem en Bladt Building Engineering) stelde voor om het nieuwe ziekenhuis op een centrale locatie te bouwen.

 

 

Park Spoor Noord

Het gebouw van 65.000 m² en 19 verdiepingen komt tussen park Spoor Noord, de dokken en de stadskern te liggen.

ZNA koos voor een groene locatie, en dat heeft gevolgen voor de mobiliteit rond de site. Gemotoriseerd verkeer moet onder de grond passeren, ook de ambulances en het logistiek transport.

Bovenaan komt er een publieke zorgboulevard met pleinfunctie voor voetgangers en fietsers. Er komt ook een tram- en bushalte voor de ingang van het ziekenhuis.

 

 

340 patiënten

In het nieuwe ziekenhuis zullen de diensten uit ZNA Stuivenberg en ZNA Sint-Erasmus worden ondergebracht, en zal plaats bieden aan 340 patiënten. Het omvat onder meer een spoeddienst, operatiekwartier, intensieve zorg, brandwondencentrum, hospitalisatie-afdelingen, dagziekenhuis en een raadplegingscentrum.

En het gebouw omvat meer dan enkel een ziekenhuis: op het gelijkvloers is er ruimte voor horecazaken en winkels, die ook voor niet-ziekenhuisbezoekers toegankelijk zijn. ZNA wil het Cadixziekenhuis op die manier met de stad verweven.

ZNA heeft diep nagedacht over de circulatie binnen het gebouw. Het kan immers behoorlijk druk worden in een ziekenhuis. Om de loopafstanden te beperken komen belangrijke diensten naast elkaar te liggen. En er zijn aparte liften voor prioritaire medische diensten, beddentransport en logistiek.

GERELATEERDE DOSSIERS