Doorzoek volledige site
24 oktober 2017

Neanex stelt nieuw BIM integratieplatform voor

Neanex uit Antwerpen ontwikkelt software voor de infra- en bouwsector om informatie, communicatie en werkprocessen beter te beheren tijdens de volledige looptijd van projecten. Tijdens de vakbeurs Digital Construction Brussels op 11 en 12 oktober stelt Neanex haar nieuwe Building Information Management (BIM) integratieplatform voor de eerste keer voor in België.

“Wij willen de infra- en bouwsector helpen om over te schakelen van de traditionele, document-gebaseerde praktijk naar een maximaal digitale, data-gebaseerde werkwijze, met als doel een betere samenwerking en faalkostenbeheersing”, zegt Johan Kuppens, CEO van Neanex.

 

Digitale data betekent veel minder fouten

Het nieuwe BIM integratieplatform is volledig gebaseerd op het delen van data in plaats van documenten. Alle projectinformatie die tussen projectmedewerkers wordt uitgewisseld en het integrale beheer van bouw- en infraprojecten wordt dankzij dit softwareplatform volledig gedigitaliseerd. Deze digitalisering verbetert de samenwerking in grote teams aanzienlijk waardoor de foutenmarge in projecten significant verkleint. Bij een tunnelrenovatie, waar deze digitale aanpak nog niet werd toegepast, moesten tot 200 objecten zoals camera’s en signalisatie verplaatst worden tijdens de test- en opleveringsfase. Bij de renovatie van de Velsertunnel in Nederland, waar de digitale aanpak van Neanex wel werd toegepast, waren dat nog welgeteld 4 correcties...

 

Inspiratie bij vliegtuigbouwers

Neanex heeft de ambitie om een leidende rol te spelen in de digitale transformatie van de infra- en bouwsector, met softwarediensten die in internationale bouwprojecten worden gebruikt en die samenwerking bevorderen tussen alle disciplines en stakeholders, tijdens de hele levenscyclus van projecten. “Elke tunnel, elke brug, elke weg, elk ziekenhuis en elk windmolenpark zou bedacht, ontworpen, gebouwd en geëxploiteerd moeten worden zoals Airbus dat doet voor een nieuw vliegtuigmodel”, zegt Peter Imbrechts, medeoprichter van Neanex. Dat betekent de volledige levenscyclus van bouwprojecten, net zoals bij vliegtuigen - van ontwerp over bouw tot onderhoud - in één centrale, digitale data-omgeving beheersen.

 

Strijd tegen de torenhoge faalkosten in infra- en bouw

Neanex wapent projectmanagers in de AECO-industrie (Architectural, Engineering, Construction & Operating) met software die de faalkosten bestrijdt. Volgens een recente studie in de Journal for the Advancement of Performance Information and Value lopen faalkosten op tot gemiddeld 10% à 15% van de totale bouwkosten! Dat is voor Neanex onaanvaardbaar. “Het is een open deur om te stellen dat de bouw- en infrasector achterloopt in digitale transformatie, zoals we die wel zien in andere sectoren. Wij streven naar een oplossing die voor alle projecten werkt zodat projectleiders op hun beide oren kunnen slapen”, weet Johan Kuppens.

 

Overzicht van de belangrijkste voordelen van het nieuwe BIM platform:

  • alle werkprocessen 100% gebaseerd op data in context, in plaats van documenten;
  • object-gebaseerd levenscyclusbeheer, met open standaarden (ISO, IFC, OpenBIM,…);
  • zero-email communicatie voor issues en acties, met LEAN Kanban-methode;
  • in context visualisatie van metadata in een 3D-viewer voor inzichtelijke informatie;
  • werken in eigen CAD/BIM-tool, maar steeds geconnecteerd met het volledige team

GERELATEERDE DOSSIERS