Doorzoek volledige site
09 november 2017 | FILIP VAN DER ELST

Bouwsector schaart zich achter BENOveren

Illustratie | © Valentine Van der Hauwaert

Een recente enquête van het Vlaams Energie Agentschap was glashelder: Vlamingen hechten belang aan een goede isolatie, maar ze geven daar te weinig gevolg aan. Zes op de tien woningen voldoen immers niet aan de energienorm. Een reden te meer voor de bouwsector om op te lijsten welke inspanningen haar leden leveren om mensen te stimuleren om beter te renoveren, ofwel te BENOveren.

Uit de enquête bleek onder meer dat Vlamingen te weinig op de hoogte zijn van de steunmaatregelen voor energiezuinige renovaties. Om die te promoten kijkt de overheid naar de sector zelf.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege gaven daarom recent het ‘Ik BENOveer’-label aan tal van stakeholders van het Renovatiepact, die het voorbije jaar tal van BENOvatie-initiatieven hebben genomen.

En er zijn er heel wat:

- Het VEA (Vlaams Energieagentschap) gaf de brochure ‘BENOveren: wat,waarom en hoe?’ uit, en lanceerde de sensibiliserende campagne ‘Ik BENOveer’. Daarin deden bekende Vlamingen elk hun eigen BENOvatieargumenten uit de doeken.

- De industrie (Recticel Insulation, ISOVER, Wienerberger, Viessmann, Saint-Gobain Building Glass, Deceuninck, Renson, Axa Bank, VMZINC, Eternit, Gyproc, Soudal, Velux en Niko) lanceerde de website mijnBENOvatie.be. Die helpt de kandidaat-BENOveerder om, via 5 BENOvatiestappen, zijn BENOvatietraject uit te stippelen.

Eandis en Infrax geven premies om kandidaat-BENOveerders een financieel duwtje in de rug te geven: premies voor afzonderlijke BENOvatiemaatregelen, een BENOpass voor totaalrenovaties, en gratis begeleiding door een BENOvatiecoach voor wie in groep BENOvatiewerken uitvoert.

- De Confederatie Bouw spoort haar leden (aannemers, installateurs ...) aan om BENOvatievoorloper te worden en legt momenteel een lijst aan met aannemers die vertrouwd zijn met de BENOvatieprincipes. En het zelfde geldt momenteel ook voor Bouwunie

- De architectenorganisaties Netwerk Architecten Vlaanderen en de Orde van Architecten – Vlaamse Raad maken hun leden vertrouwd met de BENOvatieprincipes. Netwerk Architecten Vlaanderen organiseert opleidingen, lanceerde de website renovatieadvies.be en spoort zijn leden aan om BENOvatievoorloper te worden.