Doorzoek volledige site
10 november 2017 | FILIP VAN DER ELST

Nieuw boek toont interesses en successen van Robbrecht en Daem

Het oeuvre van architectenbureau Robbrecht en Daem is gebundeld in een nieuw boek, samengesteld door Maarten Van Den Driessche: ‘Robbrecht en Daem. An Architectural Anthology’ is de titel. 63 projecten van het toonaangevende bureau, van de vroege jaren 80 tot nu, zijn erin gebundeld.

Het boek toont de onderzoeken en de interesses, de ‘lost souls’ en de successen. De auteur ontwaart een aantal thematische lijnen die zich in de loop der jaren in het oeuvre van de architecten aftekenen. De projecten worden begeleid door beschouwende teksten van de architecten zelf, zielsverwanten, denkers en critici.

Centraal in het boek staan vijf essays, die focussen op de verschillende intense samenwerkingen met internationaal gerenommeerde kunstenaars, de dialoog met de architectuur van oude meesters (Mies van der Rohe, Victor Horta, Henry van de Velde, Boris Iofan en Marcel Breuer), de aandacht voor de aanwezigheid van de mens, de ontwerpen van objecten en meubels, en ten slotte de fascinatie voor getallen, verhoudingen en ritme.

Voor de liefhebbers is er in het boek ook archiefmateriaal te vinden dat nog nooit eerder is gepubliceerd, zoals schaalmodellen, werktekeningen en schetsen.

‘Robbrecht en Daem. An Architectural Anthology’ verschijnt op 20 november. Op 14 december wordt het boek plechtig voorgesteld in Bozar in Brussel.  

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS