Doorzoek volledige site
13 november 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

OWAplan snoert galm de mond in tandartsenpraktijk

Deze meer dan 60 jaar oude kleuterschool naar ontwerp van Huig Aart Maaskant (o.a. bekend van de Euromast, de pier van Scheveningen en het groothandelsgebouw) is begin 2017 door Ivo de Jong architect getransformeerd tot een moderne tandartsenpraktijk. Zonder afbreuk te doen aan het monumentale karakter is de tandartsenpraktijk functioneel heringericht met een eigentijdse uitstraling. De behandelkamers zijn dankzij het naadloos akoestische OWAplan voorzien van aangenaam akoestisch comfort voor zowel patiënt als tandarts.

Omdat de behandelkamers met o.a. de grote ramen, kale muren en ledpanelen in het plafond veel weerkaatsend oppervlak hadden, bestond het risico van hinderlijke galm. Dit zou een prettige patiëntervaring verhinderen en bovendien een onprettige werkplek creëren voor de tandarts en zijn assistentes. Dit laatste was voor de architect en de opdrachtgever een belangrijk punt: in tegenstelling tot de patiënt die na een kwartier de behandelkamer verlaat, werken de tandarts en zijn assistentes hier de gehele dag in opperste concentratie.

 

Hoge absorptiewaarde

Architect Ivo de Jong ging daarom op zoek naar een een volledig naadloze en akoestische oplossing voor het plafond met een hoge absorptiewaarde. ”De aannemer had goede ervaringen met het naadloos akoestische OWAplan en tipte mij daarover”, vertelt de Jong. “Het bleek de perfecte akoestische oplossing voor dit project. Dankzij de hoge absorptiewaarde van 0,90 αw werd met een minimaal plafondoppervlak een aangenaam geluidsniveau en uitstekende verstaanbaarheid gerealiseerd. En dankzij de afwezigheid van naden bleef de strakke uitstraling van het ontwerp gewaarborgd.”

GERELATEERDE DOSSIERS