Doorzoek volledige site
14 november 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Schréder-ledverlichting verhoogt comfort en veiligheid Jubelparktunnel

Het Jubelpark in hartje Brussel is een historisch stadsmonument. Elke dag rijden duizenden automobilisten onder de bogen van het monument door de Jubelparktunnel. Om de Jubelparktunnel op te waarderen en de veiligheid van de gebruikers te verbeteren, heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een plan gelanceerd om de verlichting van de in- en uitgangen van de tunnel te renoveren. De neutraal witte SCULPLines van Schréder die het wegdek met led verlichten, verbeteren de zichtbaarheid van de automobilisten en geven hun extra comfort en veiligheid.

In het kader van het 'Meerjarige investeringsplan voor de beveiliging en renovatie van de wegtunnels beheerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest', lanceerde de Brusselse regering in 2017 de renovatie van de verlichtingstoestellen die de ingangen en uitgangen van de tunnel verlichten. Brussel had 2 belangrijke doelstellingen:

  • De veiligheid van de gebruikers verbeteren
  • De tunnel opwaarderen

 

Ledoplossing

Om die doelstellingen te bereiken, koos Brussel met de SCULPLine-armatuur van Schréder voor een ledoplossing. De lichtefficiëntie en de krachtige kleurweergave van de neutraal witte verlichting voor het wegdek geeft de gebruikers een groot visueel comfort en doet eventuele obstakels meer opvallen. Bovendien laat de energiezuinige installatie Brussel toe om aanzienlijk op verlichtingskosten te besparen. 

De ledtechnologie geeft het Brusselse Gewest een brede keuze aan scenografische verlichting, samen met een grote flexibiliteit om die scenario’s uit te voeren. De SCULPLine RGBW-armatuur past met zijn discrete design perfect in de tunnel en biedt een oneindige waaier lichtmogelijkheden: van eenkleurige of veelkleurige statische verlichting tot volledig dynamische verlichting.

 

Veiligheid en comfort

De originele opwaardering van de tunnel creëert een lichtsfeer die het veiligheidsgevoel en het comfort van de weggebruikers versterkt. De opwaardering maakt ook het traject van de automobilisten aangenamer én speelt een rol in de verfraaiing van de omgeving. 

Twee parallelle lijnen met elk 94 SCULPLines werden doordacht langs de tunnelinrit geplaatst. Witte lichten verlichten het wegdek, RGBW-verlichting zet de zijmuren in het licht.

Het Brusselse Gewest is blij met het fotometrische resultaat, de uitgebreide mogelijkheden en de dynamische flexibiliteit van de nieuwe verlichting. Bovendien kunnen ze dankzij het grafische palet een oneindig aantal kleuren activeren om zo onder meer de tunnel de kleuren van de Europese vlaggen te geven.