Doorzoek volledige site
21 november 2017 | FILIP CANFYN

Steen & Been (Filip Canfyn): Bouwziektor

Illustratie | Pexels

Ik wil nog eens de bouwsector te berde brengen. Die protesteert systematisch via haar  syndicale kanalen tegen het nieuwe S-peil (de opvolger van E en K) wegens onredelijk streng. Een alleenstaande woning zou zelfs een pak duurder worden. Oplossing voor de bouwsector? Een andere ruimtelijke ordening. Welke? Meer appartementen van 8 tot 10 wooneenheden. Ik word hier ambetant van.

(Ik ga het niet hebben over de Casino-Pano. Ik columneerde reeds over deze schande medio vorig jaar in ‘Go Léon go!’ en ik kan niet op tegen mevrouw de schepen, die een vraag over nepotisme afblokt met vier grote onderscheidingen in Leuven. Het niveau!)

 

Eén, het halsstarrige gekonkel van de bouwsector tegen de betonstop wordt hier verpakt in een protest tegen energieverstand.

Twee, de bittere noodzaak voor energie-efficiëntie wordt opnieuw besmet door een financiële verdachtmaking (zie ook de Turteltaks), die alleen maar een eigenbelang moet dienen.

Wat kan de bouwsector nu in essentie hebben tegen maatschappelijke verantwoordelijkheidszin, tegen primaire milieubescherming, tegen ecologische ambitie? Waarom moeten principiële want ruimere behoeften altijd bestreden worden met egoïstische argumenten van zelfzuchtige middenstanders? Sinds wanneer is zich aan de voorzichtige norm houden (omdat het niet anders kan) maar ondertussen die norm in vraag stellen een blijk van innovatief gedrag?

De bouwsector remt de energetische gezondheidszorg af omdat hij conservatief en egocentrisch is, dus zwaar ziek. De enige grote verandering binnen deze industrie sinds 35 jaar (ja, ik werk al zo lang…) is het massaal invoeren van goedkope arbeidskrachten, omwille van eigen rendement en andermans risico. In dezelfde periode heeft de auto-industrie zelf reeds tien maal heruitgevonden zodat vandaag voor nagenoeg dezelfde prijs als vroeger een kleine stadsauto zoveel meer biedt qua comfort, verbruik, veiligheid en pleziertjes. In dezelfde periode heeft een amalgaam aan producenten van isolatiematerialen, verwarmingssystemen en energiegadgets een dikke boterham verdiend zonder zich één bal aan te trekken van de gevolgen voor de bouwkosten.

 

De bouwsector remt de energetische gezondheidszorg af omdat hij conservatief en egocentrisch is, dus zwaar ziek.

 

De bouwsector heeft de trein gemist en zijn hoofdrol genegeerd maar doet nu kribbig door het energiebewustzijn te beschuldigen van stielbederf en potverteerderij. Foei!

Ondertussen betalen de bewoners met een bescheiden inkomen voor hun goedkope woningen inderdaad lage huren maar ook zoveel hogere energiefacturen wegens de ondermaatse kwaliteit van hun huurkoten, die maar kunnen dromen van S31. Ik mag vrezen dat de bouwsector hier niet wakker van ligt ondanks de grandioze omzetpotentie.