Doorzoek volledige site
21 november 2017

Ontwerper Jan des Bouvrie geeft zijn visie over ramen en licht

Ontwerper Jan des Bouvrie is beroemd in Nederland en daarbuiten om zijn revolutionaire visie op binnenhuisarchitectuur in het algemeen en licht en ramen in het bijzonder. Ook vandaag nog blikt de 72-jarige ontwerper graag vooruit met gedurfde ontwerpen.

Hebt u na al die jaren een woonfilosofie ontwikkeld?

“Mijn filosofie is heel eenvoudig. Ik hou van licht en van symmetrie. Die symmetrie creëert een hele mooie balans en zorgt voor een aangename oriëntatie in je woonst. Verder ben ik dol op licht. Ik wil het daglicht door het huis heen zien spelen.”

 

Verzoening tussen verleden en heden

“Op dit ogenblik verbouwen we veel huizen in Amsterdam. Daar mogen we vaak niets veranderen aan de historische voorgevels. Maar die huizen zijn heel erg diep. En toch wil ik dat het daglicht ook tot diep in die huizen door dringt. Daarom halen we vaak de hele achtergevel weg en plaatsen ramen over twee verdiepingen met hele dunne profielen. Daar gebruiken we trouwens meestal de aluminium ramen van Belisol voor, want die lenen zich daar perfect toe.”

 

Welke andere materialen ziet u de komende vijf jaar opkomen?

“Veel vroegere materialen komen weer helemaal terug, zoals marmer en hout. Je gaat alsmaar vaker de combinatie van witte muren en hout terugzien, en dan vloeren en keukenbladen van marmer. Dat zijn de materialen die de komende jaren erg populair gaan worden.”

 

Welke andere woontrends ziet u tegen 2020 verschijnen?

“Op dit ogenblik is alles heel erg vintage. Ik denk dat we het daar nu stilletjes aan wel mee gehad hebben. Alles kan tegenwoordig. Je neemt een Rohe stoeltje en zet er een Deens oud stoeltje naast. Het begint wat rommelig te worden. Ik denk dat we in de komende jaren sterk terugkeren naar balans in het interieur. Alles mag weer wat rustiger en evenwichtiger worden.”

 

Gaan mensen ook anders wonen?

“Ja, daar ben ik van overtuigd. Kijk, ik ben zelf dyslectisch. Ik heb een ontzettende hekel aan computers en iPads en iPhones. Je hebt die apparaten natuurlijk nodig. Maar het blijft slechts gereedschap, een tool. De echte creativiteit zit in de mensen zelf. Ik merk dat mensen weer meer het gezinsleven in huis willen halen. Ze willen een huis waar veel meer gecommuniceerd wordt. Daarom probeer ik echt een hart in elk huis te creëren. Recent nog kreeg ik een brief van een klant die me vertelde: “God Jan, ik ben je zo dankbaar, ik heb weer met mijn vrouw leren praten.”

GERELATEERDE DOSSIERS