Doorzoek volledige site
28 november 2017

FESG in de prijzen op Fireforum Awards 2017

Voor de 4e maal op rij organiseert Fireforum de Awardsuitreiking voor projecten die zich onderscheiden door hun originaliteit, efficiëntie, maatschappelijke relevantie en reproduceerbaarheid in het domein van de brandveiligheid. Er waren drie nominaties in de categorie architecten- en studiebureaus: Eiland 7FESG en VK Engineering in de prijzen. FESG ging met de prijs aan de haal voor de renovatie van de OLV-kerk in Poelkapelle.

Voor de herbestemming van de OLV-kerk te Poelkapelle, koos de Kerkfabriek (Bouwheer) ervoor de kerk te renoveren tot een Buitenschoolse Kinderopvang (BKO), kantoren voor Kind & Gezin, receptieruimte voor het gemeentepersoneel en een Liturgische ruimte.

 

Diverse functies

De kinderopvang (BKO) werd ontworpen als een ‘’box in a box’’ concept, waarbij de ruimten voor kinderopvang gecreëerd worden door een aantal afgesloten boxen die met elkaar verbonden zijn met daarrond vrije ruimte in de oorspronkelijke kerk dat als een soort van atrium fungeert. De BKO zal plaats bieden voor opvang van 80 kinderen en 10 begeleiders buiten de schooluren. De receptieruimte zal plaats bieden aan meer dan 100 personen voor evenementen en festiviteiten. De liturgische ruimte blijft behouden voor kerkorganisatie en plechtigheden. Voor het BKO-, receptie- en Kind & Gezin gedeelte werd gekozen om een nieuwe constructie, met verschillende bouwlagen, op te trekken in het schip van de kerk. In het ontwerp staat open architectuur centraal waarin specifieke aandacht gevraagd werd voor de implementatie van een open trappenhal en het gebruik van bestaande structuren.

 

Brandveiligheidsconcept

Op basis van de toepassing van de traditionele prescriptieve brandveiligheidswetgeving (compartimentering) was de implementatie van de beoogde architectuur niet mogelijk geweest. Het toepassen van een performantiegerichte methodiek heeft het mogelijk gemaakt om de doelstellingen voorgeschreven in de prescriptieve wetgeving op een andere manier te bekomen. Hiertoe werd een volledige brandveiligheidsstrategie ontworpen. (RWA, sprinkler, detectie, alarm, compartimentering, enz..). Het brandveiligheidsconcept werd gevalideerd met rookverspreidings- en evacuatiemodellen. Gezien de grote vraag naar herbestemming van bestaande historische gebouwen kan deze methodiek doorgetrokken worden naar vele historische gebouwen in België.