Doorzoek volledige site
04 december 2017

Aftands kantoorgebouw krijgt fraaie facelift

Charleroi staat niet meteen bekend als de stad met de mooiste skyline van België. Gelukkig brengen enkele markante architecturale realisaties hier stilaan verandering in en toveren ze het Zwarte Land beetje bij beetje om tot een hedendaagse metropool. Denk bijvoorbeeld aan SOLEO, het vernieuwde kantoorgebouw van intercommunale IGRETEC en bank- en verzekeringsagent Ethias. Het bestaande volume werd volledig gestript en uitgerust met een aluminium cassettegevel die op termijn volledig groen zal kleuren. Ook de indrukwekkende inkompartij spreekt sterk tot de verbeelding.

Een kantoorgebouw met standing, zo kunnen we SOLEO gerust typeren. Het complex is ideaal gelegen – in het centrum van Charleroi, vlakbij enkele belangrijke uitvalswegen – en huisvest zowel Ethias als IGRETEC, een intercommunale die zich toelegt op het beheer en de uitvoering van allerhande technische en economische studies. Het ontwerpbureau van IGRETEC kwam op de proppen met een vooruitstrevend architecturaal concept, dat dankzij de nieuwe cassettegevel en de futuristische inkompartij aanleiding gaf tot de realisatie van een modern ogend stadsicoon.

 

Geheel nieuwe look

De voormalige hoofdzetel van IGRETEC kreeg een geheel nieuwe look aangemeten. Limeparts rustte het gestripte volume uit met een geventileerde aluminium cassettegevel. “Wat SOLEO onder meer bijzonder maakt, is dat er op bepaalde plaatsen plantenbakken in de gevel verwerkt werden”, vertelt Koen Vandermissen, CEO bij Limeparts. “Voorts hebben we verticaal geplaatste, geperforeerde ronde panelen geïntegreerd. Deze fungeren enerzijds als zonwering en anderzijds als houvast voor de klimplanten in de plantenbakken. Op termijn zal het gebouw dus een zeer groen karakter krijgen. Ook de inkompartij is zonder meer uniek. Daarvoor hebben we verticale aluminium kokerprofielen gemonteerd op een staalwerk, waardoor een cilindervormige spiraal ontstond die doorkruist wordt door schijnbaar willekeurige diagonalen.”

 

Zeer mooi resultaat

In totaal plaatste Limeparts circa 6.000 m² op maat gemaakte cassettes. “Vermits het in dit project hoofdzakelijk om renovatie ging, was het iets moeilijker te coördineren en was SOLEO toch iets complexer dan de meeste andere realisaties”, legt Koen Vandersmissen uit. “De afmetingen van de gevelpanelen waren volledig afgestemd op de dimensies van het bestaande gebouw, want aangezien het om een geprefabriceerd product ging, konden we weinig tot niets aanpassen op de werf en moest alles dus perfect kloppen. We hebben de aannemer van a tot z begeleid bij het maken van alle keuzes en het uitwerken van de details (bijvoorbeeld de integratie van de plantenbakken). Aan de achterzijde hebben we heel wat maatvoeringen moeten controleren met het oog op de integratie van nooduitgangen en looproosters. Gelukkig hadden we al ervaring met grote renovatieprojecten – denk bijvoorbeeld aan AZ Jan Palfijn in Gent – en is alles vlot verlopen. Het resultaat mag er zeker zijn!”

GERELATEERDE DOSSIERS