Doorzoek volledige site
05 december 2017

3 manieren waarop BIM zijn nut bewijst voor daksystemen

Steeds meer bouwbedrijven werken tegenwoordig met een bouwinformatiemodel (‘building information model’, oftewel BIM). Zo’n digitaal model bevat alle informatie over een bouwwerk, wat het vak van architecten, aannemers en installateurs een stuk makkelijker maakt. Ook daksystemen hebben er baat bij, en wel op de volgende drie manieren.

1. Gemeenschappelijk dossier = praktisch gemak

Een BIM bevat gegevens van en voor alle partijen. Architecten, aannemers, onderaannemers en installateurs hebben allemaal toegang tot het model, waardoor ze het tegelijkertijd kunnen updaten en aanpassen. Dat is een belangrijke innovatie ten opzichte van traditionele bouwplannen.

Het resultaat? Een kortere bouwduur, omdat iedereen makkelijk online alle nodige informatie kan inzien. De betrokkenen hoeven dus niet voortdurend over en weer te mailen waardoor men op de werf veel sneller van start gaat. Ook dakwerkers kunnen zo makkelijk nagaan hoe de constructie van het gebouw in elkaar zit en zelf input leveren.

 

2. Verschillende opties in één database

Derbigum heeft een eigen BIM-bibliotheek, waardoor de architect meteen het meest gepaste waterdichtingssyteem kan kiezen. Bovendien is het perfect mogelijk om 2- of 3-dimensionale beelden te vormen van het bouwwerk. Voor (potentiële) kopers is het zo veel makkelijker om zich voor te stellen hoe het bouwproject eruit zal zien en om aan te geven hoe ze het ontwerp eventueel willen bijsturen.

 

3. BIM is ook handig voor het onderhoud later

Doordat iedereen steeds op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen, worden fouten vermeden. Dat scheelt niet alleen in kosten tijdens het bouwproces, maar ook als het project eenmaal af is. Het resultaat is namelijk een degelijkere constructie, zonder fouten, lekken, kiertjes, … Het blijft belangrijk om je platte dak jaarlijks aan een grondige controle te onderwerpen, maar een dak dat degelijk is aangelegd blijft nóg langer in topvorm.

GERELATEERDE DOSSIERS