Doorzoek volledige site
07 december 2017 | LIESBETH VERHULST

Dit zijn de winnaars van de BIM Awards

Lekkanaal en Beatrixsluis Illustratie | iNFRANEA
Velsertunnel Illustratie | BESIX
BAM Contractors: Protontherapie Centrum UZ Leuven Illustratie | ar-te
Distributiecentrum Multipharma Illustratie | D&A Consult
Terraced Tower Illustratie | BESIX
Norther offshore high voltage station Illustratie | Aertssen Kranen
Illustratie | Bouwkroniek
Illustratie | Bouwkroniek
Illustratie | Bouwkroniek
Illustratie | Bouwkroniek
Illustratie | Bouwkroniek

Tijdens een prijsuitreiking in Brussel zijn donderdag de laureaten bekendgemaakt van de eerst BIM Awards. De hoofdprijs, de BIM Award van het Jaar, ging naar iNFRANEA voor de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de derde kolk van de Beatrixsluis.

Met 46 ingediende kandidaturen was de eerste editie van de BIM Awards een succes. De BIM Awards willen de beste BIM-projecten uit de Benelux belonen binnen vijf categorieën: infrastructuurprojecten, publieke projecten, industriële projecten, commerciële projecten en vernieuwende aanpak. Architectura.be en BIMtonic zijn mediapartner van de BIM Awards. 

Uit de kandidaten van alle categorieën selecteerde de jury een project dat werd bekroond met de BIM Award van het Jaar.

En de winnaars zijn:

Infrastructuurprojecten: Velsertunnel – BESIX

De Noord-Hollandse Velsertunnel, de oudste rijkstunnel van Nederland, kreeg een grondige opknapbeurt door Hyacint, een consortium van BESIX samen met Dura VermeerSpie en Croon Elektrotechniek. De verouderde tunnel werd aangepast aan maar liefst 5.000 nieuwe veiligheidseisen.

Bijzonder aan de aanpak van Hyacint waren de zogenaamde ‘scrum’-sessies, waarin aannemer en opdrachtgever Rijkswaterstraat vooraf alle details van het project bespraken. Daarna werd op basis van scans een 3D-model van de Velsertunnel gemaakt. Via de iBIM Connector van Neanex, een spin-off van iNFRANEA werden alle projectdata geïntegreerd in één BIM-model. VR-simulaties van onder meer de verkeersstromen vereenvoudigde de communicatie met de partners. Dankzij het intensieve gebruik van het 3D-model op de werf werden test certificaten en veranderingen volledig beheerd en geïntegreerd in dezelfde database. Dankzij de uitgebreide voorbereiding was de Velsertunnel in een recordtijd van vijf maanden klaar.

De tweede en derde plaats in deze categorie waren respectievelijk voor Sweco (Oosterweelverbinding Rechteroever) en D&A Consult (Bouwen van een KMO).


Overheidsprojecten: Protontherapie Centrum ParTICLe – BAM Contractors

BAM Contractors bouwt in opdracht van het UZ Leuven het Protontherapie Centrum ParTICLe op campus Gasthuisberg, het eerste in België. Dankzij deze innovatieve vorm van radiotherapie kunnen kwaadaardige tumoren heel gericht worden bestraald, waardoor er minder gezond weefsel wordt aangetast. 

De complexiteit van het dossier – met kilometers buizen en hulzen die werden geïntegreerd in de betonnen structuur die zich grotendeels ondergronds bevindt - maakte van BIM een zeer nuttige tool om de risico’s op fouten te beperken. Het projectteam koos bewust voor eén model voor elke discipline dat wordt gedeeld op de server en beschikbaar is voor alle betrokken spelers. Om de stralingsverliezen en hun negatieve gevolgen voor de gezondheid van het personeel te beperken, werden ook de stralingen gemodelleerd in BIM door de TU Delft. De universiteit zorgde op die manier voor de optimalisatie van de positie van de uitsparingen en doorvoeringen van buizen om voldoende muurdikte te garanderen.
STABO voert zowel de stabiliteitsstudie als de studie gebouwtechnieken en duurzaamheid voor dit project uit. ar-te en dJGA zijn de architecten van dienst.

De tweede en derde plaats waren voor respectievelijk BESIX (Hogeschool Utrecht) en Emmaüs (AZ Sint-Maarten).


Industriële projecten: Distributiecentrum Multipharma – D&A Consult

D+A Project staat in voor de coördinatie en het ontwerp van een nieuw distributiecentrum voor Multipharma in Sint-Pieters-Leeuw.

Multipharma draagt als opdrachtgever de verantwoordelijkheden, coördinatietaak en risico’s van het bouwproject over aan zijn gedelegeerd bouwheer, D+A Project. Hierdoor hoeft deze geen specialisten aan te werven die het project intern kunnen opvolgen en discussies aan te gaan met (onder)aannemers. Tijdens het bouwproject is er anderzijds wel 100 procent transparantie in alle fases die doorlopen worden.

Voor een optimale coördinatie werd met alle partners een Revit-server opgezet, die als vaste locatie dient voor alle aspectmodellen. Hierdoor zijn deze steeds alle partijen up-to-date doorheen het gehele project. De verslaggeving, informatie-uitwisseling en nazicht van werfdocumenten gebeurt via de webapplicatie Aproplan die beheerd wordt door D+A Project. Deze nieuwe samenwerkingsformule biedt aan de bouwheer maximale garanties en is volledig opgebouwd rond transparantie naar alle partijen

De tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar dbv-architecten (LION-project) en Assar Architects + Vinci Facilities (GSK NEW HAV WN262)


Tertiaire of commerciële projecten: Terraced Tower – BESIX

De Terraced Tower is een 100 meter hoge woontoren langs de Maas in Rotterdam. Er komen meer dan 350 moderne stadsappartementen op en commerciële ruimtes op het gelijkvloers. De toren dankt zijn naam aan de terrassen langs de volledige breedte van alle wooneenheden met een spectaculair uitzicht over de stad en de Maas.

Naast 4D-animaties en de connectie tussen de geometrische data en de semantische database, herevalueerde BESIX de twee meest essentiële toepassingen van BIM: coördinatie en de productie van tekeningen. Om proactief risico’s te bepalen, zette het projectteam in op samenwerking. Elk teamlid kan deelnemen aan de coördinatie op zijn eigen niveau van expertise met zijn eigen tool. Het doel is om de expertise van het voltallige team in te zetten door middel van korte coördinatie-cycli, wat toelaat om te leren tijdens het proces. De aanpak bleek zeer efficiënt om clashes op te lossen.
Met behulp van een script in Dynamo worden de tekeningen automatisch geproduceerd met alle correcte info erbij. Dit project wordt wellicht nog dit jaar PAS-1192 gecertificeerd.

De tweede en derde plaats in deze categorie gingen naar respectievelijk Vanhout nv (Stuifduin) en BSolutions Architects (BDO).


Originele aanpak: Norther offshore high voltage station – Aertssen Kranen

Het Norther offshore high voltage station bestaat uit verschillende staalstructuren die op elkaar worden geplaatst. Iemants Steel Construction doet beroep op Aertssen Kranen voor de hijs-, manipulatie en interne transportwerkzaamheden.

Kennis van de omgeving waarin de hijsactiviteit zal plaatsvinden is daarbij cruciaal. Tot voor kort was het niet eenvoudig om snel accurate data te bekomen van een werfsituatie. Aertssen heeft een techniek ontwikkeld om, gebruikmakend van luchtfotogrammetrie en met de juiste softwaretools, automatisch uiterst nauwkeurig 3D-modellen te genereren van de werkelijke omgeving. Dit model wordt gebruikt als basis voor het uitwerken van hijsplannen, routebepalingen, enz. Het resultaat is een accurate 3D-omgeving die een combinatie is van een scan van de werkelijkheid en 3D-modellen van werktuigen en te manipuleren stukken. Dit geheel wordt verder omgezet naar een Vitual Reality- omgeving. Dit stelt de engineers/ontwerpers en werktuigmachinisten in staat om de hijs- en transportbewegingen virtueel te simuleren en eventuele knelpunten op voorhand weg te werken.

De tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar Antwerpse Bouwwerken nv (4D-draaiboek, toegepast op WZC en LDC Sint-Katelijne-Waver) en BESIX (Velsertunnel).


BIM Award van het Jaar: Lekkanaal en Beatrixsluis - iNFRANEA

iNFRANEA schoot de hoofdvogel af voor de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de derde kolk van de Beatrixsluis. Dit project moet een nautisch knelpunt op de druk bevaren scheepvaartverbinding tussen Rotterdam en Amsterdam oplossen.

In dit project staat een integraal ontwerpproces waar iedereen aan meewerkt centraal. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van twee systemen: de online Relationele DataBase Relatics en een centrale project server. Relatics wordt gebruikt voor communicatie, informatieopslag en documentopslag. Elke twee weken leveren alle ontwerpdisciplines een up-to-date versie aan van het ontwerp waarna deze op een centrale server en in het RDBMS (Zie Relatics) komen. Hiermee hebben alle medewerkers toegang tot de meest recente modellen voor analyses en beslissingen.
Alle meest recente versies van het ontwerp worden samengevoegd tot meerdere integrale modellen per deelgebied of fase. Deze modellen geven de eindsituatie of bouwfases van het project weer. Vanuit dit model kunnen discipline-overstijgende analyses gedaan worden. Ook dient dit model als uitgangspunt voor 4D-plannen en virtueel voorbereiden.

Nog opmerkelijk aan dit project is onder meer dat alle machinebesturing voortkomt uit het 3D-ontwerp. Verder heeft bouwheer Sas Van Vreeswijk de bestaande objecten waaronder de monumentale tweelingsluis met 3D-laserscanners ingescand. De verkregen puntenwolk vormt de basis voor een accuraat 3D-model van het interieur en het exterieur van de bestaande bebouwing.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS