Doorzoek volledige site
15 december 2017 | FILIP VAN DER ELST

De toekomst van het plafond

Illustratie | © Rockfon

Hoe moet het plafond van de toekomst eruit zien? Architecten pleiten ervoor om nieuwe systemen te ontwikkelen die een alternatief bieden voor het traditionele systeemplafond, maar die tegelijkertijd goede akoestische prestaties bieden, én naadloos zijn, én makkelijk te demonteren zijn. Op een symposium van de Dutch Design Week in Eindhoven gingen op vraag van Rockfon enkele architecten met elkaar een panelgesprek aan over de mogelijkheden en ambities van plafondsystemen.

Guy Mertens, senior architect van Crepain Binst Architecten vindt dat er overdreven wordt met de mogelijkheden van systeemplafonds. “Men roemt vaak de flexibiliteit ervan, maar eigenlijk is die zeer beperkt. Mensen kunnen hun bureau wel opschuiven, maar daarom hoeft pakweg de lamp of de ventilatiespleet niet mee."

"Als een plek goed ontworpen is, kan je garanderen dat de lichtkwaliteit optimaal is en de ventilatiepunten geschikt zijn, ongeacht waar je je bevindt. En dan kun je gemakkelijk naadloos werken.”

 

 

Zonder plafond

Volgens Guy Mertens moeten plafonds daarom op een andere manier bekeken worden. “De zoektocht naar flexibiliteit heeft voor de fabrikant de maximale grenzen bereikt. We moeten vooral zoeken naar een ander concept van plafonds, naar een manier om niet alles vol plafonds te steken. Want nu gebruiken we plafonds eigenlijk vooral als maskering voor alles wat daarboven zit.”

Mertens pleit er zelfs voor om te proberen zonder plafond te werken. “Wat als we techniek met opzet zichtbaar maken? Dan moeten we meer aandacht besteden aan hoe ventilatiekanalen en dergelijke eruit zien. Dan is een kruisbestuiving mogelijk.”

Plafonds afschaffen is niet de ambitie van Nienke Ettema van Prent-Landman. “In een ziekenhuis kan je niet alle pijpen laten zien. Dat zouden de patiënten niet zo leuk vinden, want dan worden ze geconfronteerd met alle technieken. Waar ik heel blij mee zou zijn, dat is een naadloos plafondsysteem dat echt bedekt én bovendien goed uitneembaar is, zodat je toch nog makkelijk boven het plafond kan. Als er dus morgen een variant van Mono Acoustic komt die helemaal demonteerbaar is, dan ben ik al een hele stap vooruit.”

 

 

Onderzoek

Plafonds zijn volgens Guy Mertens gebaat bij meer onderzoek. “Er is wel veel research op technologisch vlak, maar minder op gebied van creativiteit. ‘Hoe kunnen we het systeemplafond of elementenplafond een stap vooruit brengen?’: die vraag wordt nog te weinig gesteld.”

Mertens pleit voor meer integraal esthetisch onderzoek en meer variatie in de concepten van plafonds. “Plafonds gaan nu zowat allemaal uit van vlakheid: er zijn wel een paar varianten die een soort patroon vertonen, maar er is meer research nodig op vlak van textuur en structuur. De vorm moet meewerken aan de performantie. Een plafond wordt nog te vaak gezien als een paneeltje van pakweg 60x60 cm, maar er is zoveel meer mee te doen.”

Patrick Franssen van NOAHH sluit zich daarbij aan: “Meer structuren, zodat het plafond er kan uitzien als bijvoorbeeld hard steen of als een Perzisch tapijt, dat zou het plafond echt vooruit helpen.”

Bij Rockfon zelf is de boodschap alvast aangekomen. “We weten dat het systeemplafond een onderwerp is dat leeft. Er zijn nog meer aspecten van het materiaal die we nog moeten ontdekken, zoals de mogelijkheden op gebied van onder meer textuur, structuur en flexibiliteit”, zegt Dominique Goven, regional manager Benelux bij Rockfon.

Rockfon is van plan om de opmerkingen en suggesties van de architecten mee te nemen in toekomstige besprekingen en in hun onderzoek.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS