Doorzoek volledige site
08 januari 2018

Projectontwikkelaar Jansen development introduceert ‘buurtauto’

Illustratie | Jansen Development

Bouwpromotor Jansen development pakt in Hasselt uit met een primeur. De projectontwikkelaar stelt de bewoners van zijn woondorp oHase, aan de rand van het Albertkanaal, een buurtauto ter beschikking.

“Het verkeer in en rond Hasselt neemt met de dag toe”, zegt CEO Steven Jansen. “Dat gecombineerd met het feit dat het vinden van een geschikte parkeerplaats tegenwoordig telkens een huzarenstukje is, maakt dat veel inwoners van het centrum overwegen hun wagen van de hand te doen. Dankzij onze deelauto besparen de bewoners van oHase flink wat geld, zonder aan mobiliteit in te boeten.”

Het woonproject oHase ligt aan de Canadastraat, vlakbij het centrum van Hasselt. “Wonen in de stad is een investering”, vertelt Steven Jansen. “Hasselt is populair als woon-en werkstad. Veel mensen sparen jarenlang om een huis of appartement in het centrum te kopen. Een bijkomende kost voor een (tweede) wagen kan dan een struikelblok zijn. Zeker wanneer deze door de toenemende verkeersdrukte en de parkeerproblemen in het centrum meer dan 90% van de stijd stilstaat, omdat de bestuurder op zoek gaat naar alternatieve vervoersvormen.”

 

"Dankzij onze deelauto besparen de bewoners van oHase flink wat geld, zonder aan mobiliteit in te boeten."

 

Buurtauto als alternatief voor dure eigen wagen

Omdat autodelen in de lift zit en mensen steeds bewuster met hun mobiliteit omgaan, pakt Jansen Development uit met een originele variant van het autodeel-systeem. “Ohase vormt een natuurlijk verlengstuk van het stadscentrum”, weet Steven Jansen. “Binnen enkele minuten proef je de beleving van de stad. Mensen die in oHase wonen, maken dus al heel vaak gebruik van de fiets of het openbaar vervoer. Toch hebben ze voor sommige verplaatsingen wel een auto of een tweede auto nodig. Door de bewoners de eerste ‘buurtauto’ van Hasselt ter beschikking te stellen, geven we ze een alternatief voor een dure eigen wagen. Dankzij de buurtauto kunnen ze wanneer nodig toch uitgebreid gaan winkelen, iets zwaarder vervoeren of zonder de druk van de dienstregeling vrienden buiten de stad bezoeken.”

 

"Door de bewoners de eerste ‘buurtauto’ van Hasselt ter beschikking te stellen, geven we ze een alternatief voor een dure eigen wagen."

 

De buurtauto past ook perfect in de filosofie van oHase. “Hasselt is een hechte en warme stad”, licht Steven Jansen toe. “We gaan in het oHase-project nog een stap verder en creëren een echt dorpsgevoel in de stad. Bijvoorbeeld door buurtbarbecues te organiseren of door Beau-Fort Care, een dienst voor kinderopvang, te integreren binnen het project. Naast de klassieke kinderopvang en kindercrèche bieden we creatieve diensten aan zoals sport, dans, theater, bijscholingen, muziekles, logopedie, enzovoort. Kinderen kunnen daardoor op woensdagnamiddag, en buiten de schooluren, tal van activiteiten doen binnen de muren van oHase. Met de buurtauto gaan we verder op dit elan. Het initiatief kan buren inspireren en zet de bewoners ertoe aan om samen na te denken over mobiliteit. Op die manier groeien mensen naar elkaar toe.”

 

Auto reserveren en openen met smartphone

In samenwerking met de technologiestartup Tapazz en Groep Delorge ging de bouwpromotor op zoek naar de beste manier om de deelauto’s in te zetten. “Elke bewoner ontvangt een unieke login, waarmee hij via zijn pc, smartphone of tablet een wagen kan reserveren”, legt Maarten Kooiman van Tapazz uit. “Met zijn smartphone opent hij de auto die in de parkeergarage van oHase geparkeerd staat.Hij kan dan onmiddellijk – zonder verder papierwerk – vertrekken.” De gebruikers betalen enkel voor het eigen gebruik en sparen op die manier heel wat geld én tijd. “Dankzij de buurtauto is het voor de bewoners van woondorp oHase geen enkel probleem meer om in de stad - zonder eigen wagen of zonder tweede gezinsauto - ten allen tijde mobiel te zijn”, vult Koen Stas van Groep Delorge aan. “We gaan van start met één wagen. In functie van de vraag stellen we later meer auto’s ter beschikking.”

GERELATEERDE DOSSIERS